Kurczak z rozmarynem i czosnkiem - pieczony | Przepisy.pl pixel

Kurczak z czosnkiem, rozmarynem i ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

8 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

250 gramów

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, oczyść i natrzyj oliwą, posiekanym czosnkiem, rozmarynem i Przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 2

Mięso oraz umyte ziemniaki ze skórką włóż do rękawa do pieczenia, zamknij szczelnie, wymieszaj wszystkie składniki i włóż woreczek do naczynia żaroodpornego.

Krok 3

Wstaw je do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez 40 minut. Na ostanie 10 minut pieczenia rozerwij woreczek, aby danie się ładnie zarumieniło.

Krok 4

Cebulę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

Krok 5

Gdy ziemniaki i mięso będą upieczone, wyłóż je na talerz i polej smażoną cebulką z boczkiem.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska , 05.02.2020

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z czosnkiem, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z czosnkiem, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z czosnkiem, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z czosnkiem, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z czosnkiem, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z czosnkiem, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z czosnkiem, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z czosnkiem, rozmarynem i ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej