Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
296 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

915 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1064 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

8 listki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój na 1 cm grubości plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem. W misce pomieszaj ketchup, majonez i przyprawę do mięs.

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - Krok 1

Krok 2

Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Zamarynowane mięso odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni z obu stron i ułóż na pergaminie na płaskiej blasze do pieczenia.

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - Krok 2

Krok 3

Chleb tostowy okrój ze skóry, pokrój w bardzo drobną kosteczkę, pomieszaj z tartym serem pleśniowym i orzeszkami pinii.

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - Krok 3

Krok 4

Pomidory sparz w gotującej się wodzie, usuń z nich skórę, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Cukinie pokrój w plastry. Na medalionach z mięsa ułóż kolejno listek bazylii, plaster cukinii i ćwiartkę pomidora.

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu ułóż ser pomieszany z chlebem. Całość wstaw na 10-15 min. do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane polędwiczki podawaj na ziemniaczanym purée z warzywna sałatką.

3

Opinie o przepisie

  • Bożena Pisarek

    Bożena Pisarek , 07.09.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Czapor

    Alina Czapor , 03.01.2016

    Pysznie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zborek

    Ewa Zborek , 23.12.2015

    pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem

Soczyste polędwiczki wieprzowe zapiekane z niebieskim serem to pyszny sposób na przyrządzenie obiadu. Szczególnie dobrze sprawdzą się podczas świąt i uroczystych posiłków. Są nieco pracochłonne, ale zarówno ich smak, jak i wygląd, wynagradzają pracę włożoną w ich przygotowanie. Zamarynuj pokrojone polędwiczki w majonezie z pikantnym ketchupem, który nada im wyrazistości. Mięso podsmaż, by zamknąć jego włókna – dzięki temu nie wyschnie podczas pieczenia i pozostanie soczyste. Następnie na każdym kawałku ułóż kolorowe warzywa: cukinię i pomidora. Przyrządź posypkę z niebieskiego pleśniowego sera – ma wyrazisty smak, który zrównoważy delikatna cukinia i słodki pomidor. Żeby była chrupiąca, połącz ser z pokrojonym na kawałki tostowym pieczywem i orzeszkami piniowymi. Polędwiczki wieprzowe z niebieskim serem podawaj z opiekanymi talarkami ziemniaczanymi, bułeczkami ziołowymi i sałatką ze świeżych, chrupiących warzyw. Spróbuj i przekonaj się, że przygotowanie delikatnego mięsa może być bardzo proste.