
Składniki
1 kilogram
1.5 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy głowę i ogon. Nacinamy głęboko na jednym boku. Przyprawę Knorr mieszamy z kolendrą, oliwą, sokiem z 1/2 cytryny i octem winnym. Nacieramy nią karpia i zostawiamy na noc w lodówce.
Krok 2
Zamarynowanego karpia odsączamy z nadmiaru płynów. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy krążkami cebuli oraz marchewki. Na warzywach układamy rybę. Do środka oraz w nacięcia wkładamy półplasterki cytryny. Posypujemy natką pietruszki.
Krok 3
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej