Karp cytrynowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp cytrynowy

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1.5 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy głowę i ogon. Nacinamy głęboko na jednym boku. Przyprawę Knorr mieszamy z kolendrą, oliwą, sokiem z 1/2 cytryny i octem winnym. Nacieramy nią karpia i zostawiamy na noc w lodówce.

Krok 2

Zamarynowanego karpia odsączamy z nadmiaru płynów. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy krążkami cebuli oraz marchewki. Na warzywach układamy rybę. Do środka oraz w nacięcia wkładamy półplasterki cytryny. Posypujemy natką pietruszki.

Krok 3

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut.

Anna Włodarczyk

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej