
Składniki
8 sztuk
3 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
2 łyżki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia oczyść, pokrój na dzwonka i natrzyj solą.
Krok 2
Wszystkie jarzyny obierz. Ziemniaki pokrój w plastry, zalej wrzątkiem i osącz, pozostałe warzywa drobno pokrój.
Krok 3
Połowę jarzyn i ziemniaków ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
Krok 4
Przyprawić solą i pieprzem, ułóż rybę, którą obłóż masłem, posyp natką i serem, przykryj folią aluminiową.
Krok 5
Piecz około 60 minut w temp 180 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej