Labneh, czyli ser z jogurtu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Labneh, czyli ser z jogurtu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W naczyniu miksującym umieść jogurt bałkański.

Krok 2

Wyciśnij sok z połowy cytryny.

Krok 3

Do jogurtu dodaj czosnek Knorr, sól, oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj dokładnie 2min/obr. 8

Krok 4

Gotowy jogurt przełóż kopystką na gazę. Gazę zwiń jak worek i powieś w lodówce na 12h aby jogurt odciekł (podłuż miseczkę po gazę). Podawaj następnego dnia skropiony oliwą i posypany przyprawą Za'atar Knorr.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany serek stanowi świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb a także jest pyszny na grzankach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Labneh, czyli ser z jogurtu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Labneh, czyli ser z jogurtuLabneh, czyli ser z jogurtu

Po tym, jak lokalne stoły zostały szturmem zdobyte przez smakołyki pokroju hummusu i falafeli, czas na kolejny krok w stronę kuchni Bliskiego Wschodu. Samodzielne robienie sera w domu kojarzy się z babcinymi praktykami? Takimi zwyczajami warto się zainspirować i zmodyfikować je o nieco bardziej egzotyczne akcenty. Labneh to kremowy serek z jogurtu, intensywnie pachnący przyprawami. Poznajcie go od kuchni.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy chcą posmakować bliskowschodnich frykasów, ale nie czują się w kuchni zbyt pewnie. Zrobienie labnehu z jogurtu to bułka z masłem.

Na jaką okazję?

Nowa jakość śniadań! Kremowy serek labneh dobrze mieć w lodówce, by posmarować nim kanapki lub grzanki. W porze kolacji też warto po niego sięgnąć. Może spróbujecie połączyć go z pitą albo lavashem – jednym z rodzajów arabskiego pieczywa?

Czy wiesz, że?

Ser labneh uformowany w niewielkie kulki można przygotować na grillu.

Dla urozmaicenia:

W wersji na słodko do sera labneh z jogurtu pasują miód, konfitura i świeże owoce.