Hiszpańska tortilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpańska tortilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

50 mililitrów

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu miksującym. (staraj się nie płukać obranych ziemniaków w wodzie). Podobnie przygotuj cebulę i dodaj do ziemniaków. Całość duś 8min/120C/obr. 2,5

Krok 2

Teraz poczekaj chwilę aż ziemniaki ostygną, wlej mleko, wbij jaja, dodaj przyprawy Knorr (bez papryki) i wymieszaj 1min/obroty wsteczne/obr. 2

Krok 3

Rozgrzej patelnie o średnicy ok 25cm z olejem. Wylej całą zawartość naczynia miksującego. Łyżką wyrównaj powierzchnię i smaż ok 5-8 minut aż zrobi się ładna i rumiana skórka, a jajka prawie się zetną. W trakcie smażenia możesz mieszać co jakiś czas aby jajka równomiernie się ścinały.

Krok 4

Teraz przy pomocy dużego płaskiego talerza przełóż tortillę na drugą stronę. Kontynuuj smażenie przez kolejne ok 10 minut na średnim ogniu. Gotową przełóż na talerz. Tortilla powinna być rumiana i soczysta w środku. Po wierzchu posyp papryką Knorr i pokrój na trójkąty. Podawaj świeżą i ciepłą jako lekki obiad lub z ulubionymi dodatkami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tortilli możesz również dodać np. kolorową paprykę, oliwki, świeże zioła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska tortilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańska tortillaHiszpańska tortilla

Hiszpańska tortilla poza nazwą nie ma zbyt wiele wspólnego z płaskimi plackami popularnymi w kuchni meksykańskiej, w które można zawijać dowolny rodzaj farszu. Bardziej trafne jest porównanie jej do omletu z ziemniakami, cebulą i pachnącymi przyprawami. Nadaje się do podania o każdej porze dnia, a smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dla kogo?

Jeśli chcecie przypomnieć sobie wakacje w Hiszpanii, to oryginalna hiszpańska tortilla z ziemniakami jest najlepszym sposobem. Jeszcze nie odwiedziliście tego kraju? Zatem zacznijcie od podróży kulinarnej.

Na jaką okazję?

Hiszpańska tortilla może być jedzona na śniadanie, lunch, obiad i kolację. Spontanicznie zaprosiliście znajomych w porze posiłku? Dzięki temu przepisowi na tortillę z ziemniakami i cebulą więcej czasu spędzicie z gośćmi, zamiast barykadować się w kuchni.

Czy wiesz, że?

W Hiszpanii tortilla często pojawia się jako element tapas, czyli słynnych przekąsek podawanych do napojów w barach i restauracjach.

Dla urozmaicenia:

Danie wzbogacicie ulubionymi warzywami, np. fasolką szparagową. W wersji mięsnej oryginalnej hiszpańskiej tortilli sprawdzi się hiszpańska kiełbasa chorizo.