Makaron azjatycki chow mein z grzybami
łatwe
74 osoby zapisały

Składniki
220 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do naczynia miksującego wlej litr wody, szczyptę soli i zagotuj 10min/100C/obr. 1. Następnie przez otwór w pokrywie dodaj makaron i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu producenta 100C/obroty wsteczne/obr. -1
Krok 2
Odcedź makron w przystawce Varoma, skrop olejem sezamowym, przełóż do dużej miski i odstaw w ciepłym miejscu.
Krok 3
W tym czasie jasną część dymki, imbir i czosnek pokrój w mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego. Wlej olej i duś 2min/120C/obr.1
Krok 4
Porwij boczniaki na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia miksującego. Duś 6min/120C/obr. 1
Krok 5
Dolej wino, sos sojowy, 300ml wody, zawartość opakowania Fix Knorr oraz dodaj cukier. Kontynuuj duszenie 4min/120C/obr. 1
Krok 6
Gotowy gorący sos wylej do miski z makaronem, wymieszaj i od razu podawaj. Zieloną dymkę poszatkuj i wraz z sezamem posyp danie.

Dobra rada:
Dodaj do makaronu także świeżą papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron azjatycki chow mein z grzybami
Makaron to składnik uwielbiany przez większość kucharzy i smakoszów. Zamiast po raz kolejny dodawać do niego prosty sos pomidorowy, spróbujcie makaronu z grzybami w stylu azjatyckim. Z chow mein słyną przede wszystkim chińskie kulinaria. Rzadko przygotowujecie tego typu specjały własnoręcznie? Od dziś to się zmieni!
Dla kogo?
Wizyta w restauracji jest dla wielu osób jedynym sposobem na skosztowanie specjałów z różnych stron świata. Nie przepadacie za koniecznością robienia rezerwacji i długiego oczekiwania na posiłek? Wyborny azjatycki makaron chow mein z grzybami przygotujecie samodzielnie, a efekty będą niezrównane.
Na jaką okazję?
Zaskoczcie domowników obiadem w azjatyckiej atmosferze. Jedzenie długich nitek makaronu azjatyckiego chow mein pałeczkami okaże się dodatkową atrakcją.
Czy wiesz, że?
Jeśli zechcecie dorzucić nadprogramowe warzywa, najwygodniej będzie pokroić je w słupki.
Dla urozmaicenia:
Do wegetariańskiej wersji makaronu chow mein z grzybami pasuje także tofu.