Pulpety w sosie borowikowym - klopsy: wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Klopsy w sosie borowikowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 opakowania

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

3 łyżki

800 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę zalej mlekiem, a gdy namięknie, starannie odciśnij.

Klopsy w sosie borowikowym - Krok 1

Krok 2

Mięso włóż do miski, dodaj cebulę startą na tarce o grubych oczkach, bułkę, jajko i wyrób masę mięsną. Uformuj klopsy, obtocz w bułce tartej i ułóż na desce.

Klopsy w sosie borowikowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone ząbki czosnku. Wyjmij czosnek i usmaż klopsiki z obu stron.

Klopsy w sosie borowikowym - Krok 3

Krok 4

Połącz Sos borowikowy Knorr z wodą i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Klopsy włóż do sosu, duś ok. 20 minut.

Klopsy w sosie borowikowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsy w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy w sosie borowikowymKlopsy w sosie borowikowym

Klopsy przygotowywać można na wiele sposobów. Jeśli je usmażysz, staną się chrupiące i złociste. Gotowane będą dużo delikatniejsze, będą wręcz rozpływać się w ustach. Klopsy z tego przepisu powstaną z mielonego mięsa, suchej bułki, zalanej mlekiem i odciśniętej, oraz jajka. Pominięty zostanie za to dodatek bułki tartej, panierka jest tutaj zbędna. Uformowane klopsy smaży się na rumiano na patelni, a następnie krótko zagotowuje z sosem. Sos borowikowy Knorr doda daniu leśnego aromatu i charakteru. Oczywiście użyć można również grzybów świeżych lub suszonych, jednak, jeśli nie masz czasu na długie gotowanie, sos cię w tym wyręczy. Klopsy możesz podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą, np. pęczakiem. Obok nich na talerzu połóż również ogórki kiszone. Osoby, którym się je zaserwuje, na pewno pokochają ich smak. Powodzenia!