Schab pieczony w piekarniku - przepis soczysty | Przepisy.pl pixel

Schab pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
707 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

773 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

875 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z Przyprawą do mięs Knorr, majerankiem i drobno pokrojonymi liśćmi rozmarynu.

Schab pieczony - Krok 1

Krok 2

Wetrzyj mocno w mięso. Jeśli masz na to czas, zostaw mięso na godzinę w lodówce, pamiętając, by pozwolić mu się ogrzać z powrotem do temperatury pokojowej, nim zaczniesz je piec.

Schab pieczony - Krok 2

Krok 3

Mięso umieść w brytfannie, wlej do niej 50 ml wody. Dodaj ząbki czosnku. Piecz przez około 30 min. Obróć mięso i piecz dalej przez kolejne 30 min. Jeśli to konieczne, dodaj wody. Wyjmij z piekarnika. Odstaw mięso na 10 min, zanim je pokroisz. Podawaj z sosem z pieczeni.

Schab pieczony - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Piecz ziemniaki razem z mięsem, w tej samej brytfannie lub osobno. Załóż własny ogródek na parapecie — miej pod ręką zapas świeżej bazylii, pietruszki, rozmarynu i tymianku do wszystkich codziennych potraw.

17

Opinie o przepisie

  • Anna Kochanska-Grzybowska

    Anna Kochanska-Grzybowska , 08.05.2016

    Ja uwielbiam jednak zupki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szpyrka Staszewska

    Irena Szpyrka Staszewska , 08.05.2016

    Dobra pieczeń to ze świeżego mięsa...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Virata Wojciech Kluska

    Virata Wojciech Kluska , 08.05.2016

    go vege

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Duński

    Zbigniew Duński , 08.05.2016

    Pani Haniu, zgoda na pomoc soczystą pieczeń ale i czerwone wino jakie Nas raczyliście w Wieczornych Mgłach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Ptaszyński

    Konrad Ptaszyński , 08.05.2016

    O Ryczywole zapominacie .Podzielci.e sie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Koda

    Miroslaw Koda , 08.05.2016

    Wciąż tyle samo.Nie jecie swoich specjałów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Zarzycki

    Artur Zarzycki , 08.05.2016

    Wieprzowina to jest już nadmiar i banał! Tak samo jak kurczak! O wołowinę pokusić się warto! Łatwa nie jest... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Kendzenska

    Mirka Kendzenska , 08.05.2016

    Mniammmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Sokołowski

    Janusz Sokołowski , 08.05.2016

    Jeszcze ogóreczek małosolny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janka Strzelczyk

    Janka Strzelczyk , 08.05.2016

    Wieprzowina zawsze będzie na topie mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dworzycka

    Maria Dworzycka , 08.05.2016

    Właśnie taki mam dzisiaj obiadek do tego młode ziemniaczki z koperkiem .:-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Nieznalski

    Karol Nieznalski , 08.05.2016

    lubisz taka zosiu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Ostrowska

    Stefania Ostrowska , 08.05.2016

    Mniammmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Żakiewicz

    Jacek Żakiewicz , 08.05.2016

    Wieprzowina niedługo już będzie nie modna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Jablonska

    Danuta Jablonska , 08.05.2016

    Same pyszności, ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw , 07.05.2016

    Stary Cap, jesteś jedynym, który konkretnie komentuje te przepisy dla Dawnów. To zwykłe reklamy knorra i nic więcej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stary Cap

    Stary Cap , 04.05.2016

    raczej duszonej skoro pływa w wodzie, zamiast gówna knurra z torebki polecam własne zioła bez soli i sól w której najpierw trzeba mięso wymoczyć kilka godzin żeby miało smak. Przepis komercyjno reklamowy, nie kulinarny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczonySchab pieczony

Schab pieczony to ponadczasowe danie, które od lat gości w jadłospisach Polaków. Przygotuj je według naszej receptury, a efekty będą wyjątkowo apetyczne. Nie czekaj i spróbuj tego smaku! Gwarantujemy, że schab pieczony w brytfannie to najlepiej przyrządzone mięso, którego nie może zabraknąć w Twoim menu. 

Dla kogo?

Schab pieczony w brytfannie to potrawa dla fanów tradycyjnej kuchni. Kawałki mięsa otoczone czosnkiem, rozmarynem i majerankiem są wyjątkowo aromatyczne i od zawsze cieszą się ogromną popularnością. Podczas pieczenia tego dania zapachy od razu uniosą się po całym domu, co przywoła wszystkich domowników do kuchni. Pycha!

Na jaką okazję?

Niedzielny obiad i schab pieczony w brytfance to duet doskonały. Zaserwuj to pyszne danie dla rodziny, a zbierzesz same pochwały. Schab sprawdzi się również na większej uroczystości, ponieważ podawany z ziemniakami i surówką stworzy idealną kompozycję dla najbardziej wymagających gości. 

Czy wiesz, że?

Przyrządzenie naszej receptury na schab pieczony zajmie Ci 70 minut, jednak w tym przypadku cierpliwość naprawdę popłaca! Efekty, które uzyskasz, wynagrodzą Ci każdą chwilę spędzoną w kuchni. Już teraz przekonaj się o tym, że schab pieczony w brytfannie w piekarniku nie ma sobie równych! 

Dla urozmaicenia:

Serwuj schab pieczony z brytfanny w towarzystwie aromatycznego sosu pieczeniowego. Zadbaj również o warzywne dodatki, które urozmaicą danie. Doskonale sprawdzą się ziemniaki w różnej postaci oraz surówka ze świeżych warzyw. Taka kompozycja składników zachwyci wszystkich!