Pieczony schab z suszonymi śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab z suszonymi śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 kilogram

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C. Namocz śliwki w gorącej wodzie. Odsącz. Lekko stłucz czosnek, obierz. Wymieszaj Knorr Przyprawę do mięs z musztardą, majerankiem i oliwą.

Pieczony schab z suszonymi śliwkami - Krok 1

Krok 2

Zrób w mięsie dziurę trzonkiem drewnianej łyżki. Nadziej śliwkami schab w środku. Natrzyj mięso pastą musztardową. Ułóż w formie do pieczenia. Dodaj pozostałe śliwki, czosnek, wino i 100 ml wody.

Pieczony schab z suszonymi śliwkami - Krok 2

Krok 3

Piecz przez 40 min. Przykryj mięso folia aluminiową po wyjęciu z piekarnika i pozostaw na 10 min, Podawaj mięso pokrojone w plastry z sosem.

Pieczony schab z suszonymi śliwkami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast śliwek faszeruj schab suszonymi morelami lub żurawiną. Dodaj smaku mocząc je przez 10 min w alkoholu. Jeżeli lubisz piec to warto sprawić sobie termometr do mięs. Dobrze upieczony schab powinien mieć temperaturę 75°C, mierzoną wewnątrz.

7

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 27.08.2016

    Może inne przepisy, na pieczony schab Panią zainspirują. Zachęcamy do skorzystania :) https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/schab-pieczony/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazur

    Magda Mazur , 26.08.2016

    A coś mniej tradycyjnego !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Falko

    Marzena Falko , 15.08.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Majewska

    Marta Majewska , 07.08.2016

    pyszny polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Zofia Gondek

    Mieczyslaw Zofia Gondek , 06.08.2016

    Ale porcja ... dla 2 osób napewno // smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Cierniak

    Maria Cierniak , 06.08.2016

    smacznego...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 06.08.2016

    uwielbiam ten przepis a smak schabupyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z suszonymi śliwkamiPieczony schab z suszonymi śliwkami

Pieczony schab nadziewany suszonymi owocami to danie często przyrządzane na uroczyste lub świąteczne posiłki. Dowiedz się, jak przygotować klasyczny pieczony schab z suszonymi śliwkami z tego przepisu. Będziesz potrzebować około kilogramowego wieprzowego schabu bez kości. Przed pieczeniem trzeba natrzeć go marynatą, którą przygotujesz z czosnku, oliwy z oliwek i musztardy, najlepiej sarepskiej. Do przyprawienia użyj suszonego majeranku. W najbardziej popularnej wersji tego dania, schab nadziewa się suszoną śliwką, ale równie dobrze sprawdzą się także delikatne morele lub kwaskowata żurawina. Wyrazisty smak wydobędziesz z owoców, jeśli wcześniej namoczysz je przez chwilę w marynacie. Schab nadziewa się, robiąc w środku dziurkę trzonkiem drewnianej łyżki , a następnie wkładając do niej suszone owoce. Aby mięso pozostało soczyste po upieczeniu, polej je czerwonym wytrawnym winem. Upieczony schab podawaj na gorąco z surówką buraczkową i ziemniakami, lub na zimno z kromką pieczywa. Smacznego.