Risotto z batatem - z ziemniakami i z dynią | Przepisy.pl pixel

Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

100 mililitrów

50 gramów

1 łyżka

1 szczypta

0.5 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Krok 2

Na oliwie podsmaż cebulę oraz dynię i ziemniaki. Po chwili dodaj suchy ryż, przyprawy i całość smaż kilka minut.

Krok 3

Teraz zalej ryż wodą tak, aby zakryć ryż, dodaj bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj powoli, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Gdy ryż wchłonie cały bulion, wlej ponownie trochę wody. Gotuj, aż ryż będzie miękki.

Krok 5

Pod koniec dodaj do ryżu śmietankę oraz starty parmezan. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj wszystko, aż risotto zrobi się kremowe.

Krok 6

Na końcu posyp risotto pokruszonymi kawałkami sera feta i podawaj.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 23.05.2023

    Czy można dodać zwykłe ziemniaki zamiast batatów?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z dynią i słodkimi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej