Schab faszerowany ziołami
i serem białym
łatwe
278 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
4 łyżki
100 gramów
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
15 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do wieprzowiny Knorr połącz z oliwą i nasmaruj nią schab. Następnie odstaw mięso na 30 minut do lodówki.

Krok 2
Natkę pietruszki i tymianek drobno posiekaj. Biały ser rozgnieć widelcem w misce.

Krok 3
Połącz biały ser z ziołami, orzechami oraz żółtkami. Dopraw przyprawą czosnek Knorr. Całość wymieszaj.

Krok 4
W schabie zrób głęboką i dość szeroką kieszeń przy pomocy długiego, cienkiego noża.

Krok 5
Nafaszeruj schab ziołowym serkiem.

Krok 6
Rozgrzej oliwę na patelni, następnie podsmaż faszerowane mięso na złoty kolor. Piecz mięso przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.


Dobra rada:
Schab podawaj z ziemniakami i surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab faszerowany ziołami
Schab to jedno z najczęściej jadanych w Polsce mięs, a zazwyczaj przygotowywany jest w formie kotletów lub nadziewanej pieczeni. Schab faszerowany ziołami i serem białym będzie ciekawą wersją na świąteczny stół i alternatywą dla mięs z suszonymi owocami czy grzybami. Ser twarogowy z ziołami i orzechami zyskuje oryginalny smak i przyjemną chrupkość. Przyrządzisz go m.in. z natką pietruszki, tymiankiem, orzechami włoskimi, przyprawą czosnkową oraz żółtkami. Zacznij jednak od zamarynowania mięsa w mieszance oliwy i przypraw, by nabrało lepszego smaku i przesiąknęło aromatem dodatków. Podsmaż je, żeby zamknąć w nim soki, a następnie upiecz. Pamiętaj jednak, że czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od wielkości mięsa. Gotowe serwuj z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Z takim daniem dobrze skomponują się też sosy, np. pieczeniowy, grzybowy lub śmietanowy. Schab faszerowany ziołami to uniwersalna potrawa, które sprawdzi się zarówno na uroczyste spotkania w większym gronie, jak i codzienny obiad. Wypróbuj ten przepis.