Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

75 gramów

40 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zagotuj 600ml wody z kostką Knorr. Pokrój w drobną kostkę cebulę i podsmaż na oleju. Następnie wsyp ryż do risotto i postępuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, używając przygotowanego bulionu.

Krok 2

Pod koniec gotowania risotto, jak ryż będzie miękki, dodaj łyżkę masła, starty ser oraz pestki z dyni i lekko wymieszaj.

Krok 3

Prażoną komosę ryżową wymieszaj z papryką Knorr oraz miękkim masłem.

Krok 4

Pokrój dynię w małą kostkę (1 na 1 cm i podsmaż aż zmięknie. Przełóż do miski. Posiekaj natkę pietruszki oraz czosnek, zetrzyj skórkę z cytryny. Oliwę połącz z sosem sałatkowym Knorr i wymieszaj z dynią, cytryną, pietruszką praz czosnkiem tworząc sałatkę.

Krok 5

Teraz obsmaż łososia od strony skóry i przełóż na blaszkę z piekarnika. Na wierzchu obłóż mieszanką komosy i piecz przez ok. 8-10 minut. Łososia podawaj na risotto z sałatką dyniową.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodatkowo przygotować sos jogurtowo-ziołowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dyniąSmażony łosoś z prażoną komosą, risotto i dynią

Reputacja łososia w przeciągu kilku ostatnich lat zmieniła się diametralnie. Początkowo kojarzony był jako produkt ekskluzywny, lecz obecnie większość kucharzy-amatorów sięga po niego coraz śmielej. Nawet bez szczególnej okazji! Mimo to nadal może być gwoździem programu w czasie odświętnego posiłku. Wszystko zależy od wyboru niebanalnych dodatków. A co powiecie na smażonego łososia z komosą, risotto i dynią?

Dla kogo?

Wielbicieli ryb nie trzeba przekonywać do wypróbowania tego przepisu na smażonego łososia. Powinny zainteresować się nim także te osoby, którym z rybami nie było do tej pory po drodze. Właściwie przyprawiony łosoś okaże się kulinarnym strzałem w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Choć łosoś jest już powszechnie dostępny, nadal może być ukoronowaniem ważnej uroczystości. Niedzielny obiad, przyjęcie z okazji rocznicy ślubu, a może romantyczny posiłek tylko we dwoje? Zestaw z prażoną komosą, risotto i dyniową sałatką sprawdzi się celująco.

Czy wiesz, że?

Wyróżnia się ponad 3 tysiące odmian komosy ryżowej. Do najpopularniejszych należą: biała, czerwona i czarna.

Dla urozmaicenia:

Nie martwcie się, jeśli zabrakło Wam ryżu arborio. Danie smakuje wyśmienicie z makaronem tagliatelle.