
Składniki
450 gramów
2 sztuki
1 litr
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
4 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulionetki rozprowadź w litrze wrzątku.

Krok 2
Z cykorii odetnij dolną część, a liście pokrój w centymetrowe paski.

Krok 3
Pokrój cebulę, wrzuć ją na roztopioną margarynę i smaż przez 4 minuty. Dodaj cykorię i smaż 2 minuty.

Krok 4
Wlej połowę bulionu, dopraw go pieprzem i odrobiną soli, po czym gotuj przez 35 minut.

Krok 5
Wlej resztę bulionu, dodaj ryż i gotuj przez 20 minut. Zupę dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Posyp posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z cykorii
Zupa z cykorii to świetny pomysł na lekki, a zarazem oryginalny obiad czy lunch do pracy. Pamiętaj, że pod wpływem światła staje się ona gorzka, w związku z czym kupuj ją jedynie w tych sklepach, w których jest ona przechowywana pod przykryciem. Wybieraj najjaśniejsze główki (ich brzeg może być żółty), a zrezygnuj z zielonych, jako że są one gorzkie. Im są mniejsze, tym wyrazistszy jest ich smak. Po zakupie cykorię przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Jej smak doskonale komponować będzie się z pieprzem, gałką muszkatołową, natką pietruszki oraz parmezanem. Jeżeli preferujesz nieco bardziej egzotyczne smaki, możesz przygotować inną wersję tej zupy z dodatkiem startego, świeżego imbiru, pomarańczy, cytryny, melisy, kminku i curry. Zupa z cykorii świetnie będzie smakować zarówno z ryżem, jak i makaronem, grzankami czy z groszkiem ptysiowym.