
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białe kiełbasy zalać 1,3 litra wody. Zagotować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2
Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Chwilę gotować razem. Ziemniaki obraći pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować prawie do miękkości.
Krok 3
Żurek śląski rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu ok 7 minut. Białą kiełbasę pokroić w plasterki. Zalać żurkiem. Udekorować pokrojonymi jajkami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej