Pulpety z mielonego mięsa indyka w sosie z dojrzałych pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety w sosie pomidorowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
31 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wkładamy do naczynia. Dodajemy ryż, jajko, posiekaną cebulę i startą marchewkę oraz przyprawy. Mieszamy do czasu całkowitego połączenia się składników.

Krok 2

Formujemy kulki, które po obtoczeniu w bułce tartej obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. One nie muszą być gotowe do jedzenia, bo będą jeszcze zapiekane – wystarczy, że skórka stężeje, dzięki czemu nie rozpadną się w piekarniku.

Krok 3

Bulionetkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Studzimy i dodajemy sos pomidorowy ze słoiczka. Mieszamy i doprawiamy w miarę potrzeby.

Krok 4

Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety w sosie pomidorowymPulpety w sosie pomidorowym

Pulpety przyrządza się z niemal każdego rodzaju mięsa mielonego – może to być cielęcina, wołowina lub wieprzowina. Masz więc możliwość wyboru swojego ulubionego rodzaju. Warto jednak pamiętać, że pulpety z mięsa cielęcego będą bardziej kruche i delikatniejsze niż te z wieprzowiny. Mięso mielone wspaniale smakuje z dodatkiem posiekanej cebuli. Żeby smak był mniej intensywny, możesz ją uprzednio zeszklić na patelni. Do pulpetów zazwyczaj dodaje się także ryż, co sprawia, że po przygotowaniu są miękkie i kruche. Zanim włożysz gotowe mięso do piekarnika, dopraw je aromatycznymi przyprawami – świetnie sprawdzi się kolendra i oregano. Warto także dosypać odrobinę ostrej papryczki. Tak przygotowane pulpety możesz upiec albo udusić w pomidorowym sosie. Danie w obu wersjach smakuje wybornie. Potrawę serwuj na gorąco z ryżem lub ziemniakami i koniecznie z sałatką lub surówką, np. z kapusty czy marchewki. Danie możesz posypać świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.