
Składniki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
250 mililitrów
350 gramów
null
3 sztuki
1 łyżeczka
null
null
250 gramów
125 mililitrów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
4 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, ser zmiel. Oba składniki wymieszaj z pokrzywą. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Mąkę wysyp na stolnicę, na środku zrób wgłębienie, dodaj szczyptę soli, wbij jajko, mieszaj stopniowo wlewając wodę. Wyrób ciasto. Rozwałkuj i wytnij kółka.
Krok 3
Na każde kółko nakładaj farsz, lep pierogi i gotuj w osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną.
Krok 4
Pozostałe 3 ząbki czosnku zmiażdż. Dodaj je do jogurtu. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Pierogi polej przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej