
Składniki
1 kilogram
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
6 łyżek
25 dekagramów
0.5 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj, następnie zmiel w maszynce razem z serem.
Krok 2
Na krajalnicę wsyp mąkę, dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto.
Krok 3
Formuj długie wałki o średnicy około 3cm, spłaszcz je lekko i pokrój na kawałki.
Krok 4
Gotuj w osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.
Krok 5
W rondelku roztop masło, lekko posól, dodaj bułkę tartą, smaż chwilę i polej kopytka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kopytka z serem
Trudno znaleźć osobę, której nazwa kopytka z serem nic nie mówi. To przecież jedno z najpopularniejszych dań, znane od wielu pokoleń. Jeśli zapomnieliście o kopytkach i dawno nie gościły na waszych stołach lub nie pamiętacie, jak zrobić kopytka z serem – czas to zmienić czym prędzej. Wybierzcie przepis na kopytka z serem, jaki wam proponujemy, dzięki któremu stworzycie idealny domowy obiad lub oryginalny deser.
Dla kogo? Jeśli lubicie tradycyjną polską kuchnię – kopytka z serem i ziemniakami są zdecydowanie dla was!
Na jaką okazję? Kopytka z białym serem polecamy przede wszystkim na codzienny obiad.
Czy wiesz, że? Kopytka z serem to przepis oparty na klasycznej recepturze na kopytka wytrawne. Kluski te są samodzielnym daniem, a także dodatkiem do sosów mięsnych. Przygotowywane są z ugotowanych ziemniaków, mąki i jaj.
Dla urozmaicenia: Kopytka z białym serem serwujcie z dodatkiem bułki tartej, podsmażonej na patelni. Kopytka z serem i ziemniakami na słodko idealnie komponują się także z roztopionym masłem oraz z cukrem pudrem