Kopytka kartoflane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka kartoflane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
1337 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

20 dekagramów

1 szczypta

2 łyżki

null

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w łupinach. Ostudź, obierz (najlepiej dzień wcześniej), następnie przeciśnij przez praskę.

Kopytka kartoflane - Krok 1

Krok 2

Posól ziemniaki, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i żółtko. Masę dopraw mini kostką Knorr. Zagnieć ciasto.

Kopytka kartoflane - Krok 2

Krok 3

Uformuj z ciasta wałek, spłaszcz nożem i pokrój skośnie na kluski o szerokości 1,5 - 2 centymetra.

Kopytka kartoflane - Krok 3

Krok 4

Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie 4 - 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj do dań mięsnych zaraz po wyjęciu lub podgrzej na patelni tłuszcz, wsyp tartą bułkę, włóż kopytka i podgrzewaj na małym ogniu.

Kopytka kartoflane - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Luiza Zbróg

    Luiza Zbróg , 18.10.2019

    super wychodzą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Lesiewicz

    Robert Lesiewicz , 16.12.2017

    Robie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Gozdal

    Łukasz Gozdal , 03.11.2016

    taa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka kartoflane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kopytka kartoflaneKopytka kartoflane

Ugotuj ziemniaki w łupinach. Ostudź, obierz (najlepiej dzień wcześniej), następnie przeciśnij przez praskę.