Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

6

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżeczki

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kartofle obieramy, myjemy i gotuje z 2 łyżeczkami soli. Studzimy i rozgniatamy na puch. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki kukurydzianej i wbijamy 1 jajko. Stolnicę posypujemy mąką. Zagniatamy i wyrabiamy masę. Kroimy na 4 kawałki z których formujemy podłużne wałki, które kroimy nożem na skos. Każdy kawałek spłaszczamy za pomocą widelca. Wrzucamy je do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty.

Krok 2

Przygotowujemy sos wg przepisu na opakowaniu. Mieszamy sos z 300 ml zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając.

Krok 3

Ugotowane kopytka wykładamy na talerze i polewamy sosem, możemy ozdobić jakąś "zieleniną".

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej