Smażone kopytka z sezamowym dipem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone kopytka z sezamowym dipem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli, drobno posiekany czosnek oraz chilli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Smażone kopytka z sezamowym dipem - Krok 1

Krok 2

Sok z cytryny wymieszaj z sosem sojowym, olejem sezamowym, miodem oraz sosem czosnkowym Knorr.

Smażone kopytka z sezamowym dipem - Krok 2

Krok 3

Ugotowane kopytka obsmaż i podawaj z sosem na boku. Udekoruj danie listkami świeżej kolendry.

Smażone kopytka z sezamowym dipem - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • toscik 333

    toscik 333 , 18.11.2022

    pyszne dziękuję za pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone kopytka z sezamowym dipemSmażone kopytka z sezamowym dipem

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli, drobno posiekany czosnek oraz chilli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.