
Składniki
400 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 garść
0.5 kilograma
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
40 gramów
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odstaw szpinak, aby się rozmroził. Następnie przełóż go na sito i dokładnie odsącz z nadmiaru wody.

Krok 2
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, żółtko, parmezan, odciśnięty szpinak, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na kopytka.

Krok 3
Kopytka gotuj w lekko osolonej wodzie kilka minut, aż wypłyną.

Krok 4
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Po zagotowaniu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Na patelni roztop masło. Dodaj odcedzone kopytka i wymieszaj. Przełóż na talerz. Po wierzchu posyp startym żółtym serem i natychmiast podawaj z sosem na boku.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kopytka ze szpinakiem
Kopytka, czyli kluski o charakterystycznym kształcie, to popularny dodatek do obiadu, zwłaszcza do gulaszu czy pieczeni. Doskonale sprawdzają się też jako samodzielne danie. Jeśli chcesz je podać w takiej formie, dobrze będzie urozmaicić ciasto dodatkami – zobacz nasz przepis na kopytka ze szpinakiem. Przekonaj się, jak łatwe może być gotowanie i przygotuj kopytka ze szpinakiem według naszej receptury. Do dzieła!
Dla kogo?
Smak ciasta na kopytka szpinakowe wzbogacisz także wyrazistym parmezanem (albo innym twardym serem, np. pecorino), który wspaniale skomponuje się z dość neutralnym szpinakiem. Nie musisz się więc obawiać, że mączne danie będzie nijakie. Kopytka ze szpinakiem i serem zadowolą najbardziej wybrednych smakoszy.
Na jaką okazję?
Zagnieć ciasto, dodając żółtko oraz wodę, i formuj je w długie paski, a następnie pokrój je pod skosem na kawałki. Wrzucaj tak przygotowane kopytka szpinakowe do wrzącej wody i gotuj do czasu, aż wypłyną na jej powierzchnię. Wykorzystaj przepis na kopytka ze szpinakiem, gdy potrzebujesz inspiracji na rodzinny obiad z warzywnym akcentem.
Czy wiesz, że?
Nie musisz gorączkowo szukać w sklepach świeżych liści szpinaku. Za sprawą przepisu na kopytka ze szpinakiem mrożonym, smakiem pysznego dania będziesz cieszyć się niezależnie od pory roku i sezonu. Kluski możesz podać od razu albo podsmażyć, żeby stały się złociste i chrupiące.
Dla urozmaicenia:
Serwuj gotowe kopytka ze szpinakiem posypane żółtym serem albo polane jogurtem naturalnym – świetnie pasować będzie do nich dip z twarożku, a jako warzywny dodatek – zielona sałata masłowa lub roszponka.