Zupa "Trio dyniowe" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa "Trio dyniowe"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
591 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

573 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

715 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

400 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię natrzyj oliwą z oliwek, posyp solą morską i czarnym pieprzem. Tak przygotowaną piecz w 200 °C przez 30 minut.

Zupa "Trio dyniowe" - Krok 1

Krok 2

Po upieczeniu, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją ze skórki i pozbądź się pestek.

Zupa "Trio dyniowe" - Krok 2

Krok 3

Zagotuj mleko z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj miąższ z dyni, pieprz Cayenne oraz miód.

Zupa "Trio dyniowe" - Krok 3

Krok 4

Wszystko zagotuj, dopraw sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem.

Zupa "Trio dyniowe" - Krok 4

Krok 5

Pestki z dyni upraż na patelni. Zupę przelej na szeroki talerz, posyp pestkami z dyni i polej olejem z dyni. Udekoruj listkami szałwii.

Zupa "Trio dyniowe" - Krok 5
78

Opinie o przepisie

  • Adam Mendala

    Adam Mendala , 20.12.2020

    Pyszna i rozgrzewająca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Sztabik

    Małgorzata Sztabik , 16.10.2016

    Joanna Baranowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Robak

    Irena Robak , 16.10.2016

    Juz to w czorej zrobikam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Dab

    Weronika Dab , 13.09.2016

    Mężowi bardzo smakowała, mnie nie bardzo - kwestia smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Zaręba

    Dagmara Zaręba , 08.09.2016

    Oj na pewno skorzystam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kamińska

    Małgorzata Kamińska , 08.09.2016

    Ja tez...Uwielbiam dynie..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Tkaczyk

    Monika Tkaczyk , 08.09.2016

    Ja placki z dyni robiętak jak ziemniaczane tylko troszkę więcej mąki dodaję. Można dosypać ugotowanego groszku do ciasta. Przyprawić według własnego uznania. Podaję z jogurtem naturalnym. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kostrzewa

    Jolanta Kostrzewa , 07.09.2016

    Dynia! pychotka na rozne sposoby ale zupka krem z odrobina imbiru i papryczki chili

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Nowaczyńska-Rausch

    Grażyna Nowaczyńska-Rausch , 07.09.2016

    prosze o przepis na te placki.dziekuje pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Grądziel

    Krystyna Grądziel , 07.09.2016

    Przepis mi się podoba ale bardzo pracochłonne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Michnal

    Aneta Michnal , 07.09.2016

    Anna Tłuczek może taka? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 07.09.2016

    Regina Kalka Obieram wszystkie warzywa ,kroję w kostkę i gotuję ,dynię dodaję pod koniec, bo szybko się ugotuję .. Wszystko miksuję , delikatnie przyprawiam imbirem , śmietanką ,dodaję masełko i sok z cytryny ...Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Andrzej Walczak

    Lidia Andrzej Walczak , 07.09.2016

    Na słodko jak ktoś lubi ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Andrzej Walczak

    Lidia Andrzej Walczak , 07.09.2016

    Ja zawsze na mleku i kluseczki lane pycha :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pacocha Siwy

    Anna Pacocha Siwy , 07.09.2016

    Dagmara Zaręba zapraszam po dynie trochę mi naroslo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Kalka

    Regina Kalka , 07.09.2016

    Można prosic o przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Gajewska - Dułak

    Mirka Gajewska - Dułak , 07.09.2016

    Świetnie. ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gmitruk

    Andrzej Gmitruk , 07.09.2016

    Kuźwa jadłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ostaniewicz

    Elżbieta Ostaniewicz , 07.09.2016

    Dynia hokkaido nie wymaga obierania. Po upieczeniu ma bardzo miękką skórkę ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Orzechowski

    Roman Orzechowski , 07.09.2016

    zjadłbym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wolszczak

    Agnieszka Wolszczak , 07.09.2016

    Wow wyglada apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mishka Śmigło

    Mishka Śmigło , 07.09.2016

    Moja dynia juz czeka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 07.09.2016

    uwielbiam dynię z dodatkiem cukini , marchewki ... z dodatkiem imbiru,odrobinką soku z cytryny i łyżką śmietany, oczywiście gotowaną na masełku ... bez kostki Knorra ... Pycha !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Maciejec

    Elzbieta Maciejec , 07.09.2016

    uwielbiam, ale z dodatkiem mleka kokosowego i imbiru...pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gadanka Danka

    Gadanka Danka , 07.09.2016

    No właśne wczoraj wspominałam,że muszę się wreszcie wziac i zrobić,bardzo lubię. Mam co prawda dylemat,bo również krem z pomidorów,język mi ucieka,ale kolejność jak zwykle u mnie,przypadkowa: Wszystkim smacznego życzę:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugen Podolski

    Eugen Podolski , 07.09.2016

    Dynia pod każdą postacią

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Bochentin

    Liliana Bochentin , 07.09.2016

    Pyszna i zdrowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Tkaczyk

    Monika Tkaczyk , 07.09.2016

    Uwielbiam też. Polecam również placki z dyni. Moje dziecko bardzo lubi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Poloczek

    Emilia Poloczek , 07.09.2016

    Uwielbiam zupę dyniową polecam również zupę z cukinii z grzankami na masełku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jalowska

    Monika Jalowska , 07.09.2016

    Właśnie dziś u mnie krem z dyni - polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa "Trio dyniowe" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa "Trio dyniowe"Zupa "Trio dyniowe"

Pod nazwą zupy Trio dyniowe kryje się pyszna trójskładnikowa mieszanka – połączenie pieczonej dyni, prażonych pestek z dyni oraz oleju dyniowego. Oczywiście można użyć dyni smażonej na patelni, jednak ta pieczona wydaje się być najlepsza. Jest bowiem idealnie miękka i łatwo zdejmuje się z niej skórkę. Jeśli nie masz pod ręką oleju z dyni, możesz użyć zwykłej oliwy lub oleju sezamowego. Trio dyniowe powstaje na bazie mleka, dzięki temu zupa jest tak bardzo kremowa i delikatna. Charakteru nadaje jej sok z cytryny oraz uprażone dyniowe pestki. Jeśli masz więcej czasu, możesz ususzyć pestki ze świeżej dyni, tym samym w pełni wykorzystasz to wartościowe warzywo. Taka dyniowa zupa jest idealna na chłodne wieczory, Dzięki dodatkowi świeżo startego imbiru sprawi doskonale rozgrzeje wszystkich, którzy są zmarznięci.