Kremowa zupa z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

heart
1455 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię rozkrój ostrożnie na pół, wydrap łyżką pestki i włókna ze środka.

Krok 2

Miąższ wydrąż łyżeczką do wycinania kuleczek z melona (potrzebne będzie w sumie 500 gram kuleczek z dyni).

Krok 3

Ziemniaki obierz i z nich również zrób kuleczki.

Krok 4

Zagotuj 1 litr wody. Wrzuć kostkę rosołową Knorr, wymieszaj i gotuj przez minutę - do momentu, gdy kostka całkowicie się rozpuści.

Krok 5

Dodaj warzywa i gotuj do momentu, gdy staną się miękkie (około 15 minut).

Krok 6

Wyjmij kilka dyniowych kuleczek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj.

Krok 7

Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i odrobiną soli. Przed podaniem udekoruj zupę pietruszką i wyłowionymi wcześniej kuleczkami dyniowymi.

73

Opinie o przepisie

  • Roman Rękas

    Roman Rękas , 22.10.2016

    Daj kawałek !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Olejnik

    Ola Olejnik , 02.11.2015

    https://m.facebook.com/groups/310884432419925?ref=m_notif&notif_t=group_activity&actorid=100010495535780 grupa kulinarna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.11.2015

    Iwka, można spróbować przecisnąć je przez sito :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwka Iwkaiwka

    Iwka Iwkaiwka , 01.11.2015

    A powiedzcie co zrobić żeby te pestki dyni wyskubac jakoś, zawsze to wywalam bo cierpliwości zero ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kamińska-Szpachta

    Anna Kamińska-Szpachta , 01.11.2015

    Taka robię. Mam dzisiaj na obiad. Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Sosnowska

    Wanda Sosnowska , 01.11.2015

    Ja gotuję bez ziemniaków tylko por, imbir ,czosnek,no i dzynia jest super,rozgrzewająca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski , 01.11.2015

    fu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Ziółkowski

    Zbigniew Ziółkowski , 01.11.2015

    Jak można jeść coś takiego ?Paskudztwo...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Dzienia

    Arek Dzienia , 01.11.2015

    Nie podawać! wylewam do zlewu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Bockenheim

    Stanisław Bockenheim , 31.10.2015

    Ze "Szwejka": dynia swinia, chce si jej wina...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Darzynkiewicz

    Jadwiga Darzynkiewicz , 31.10.2015

    MONA NIE miażdż HELWING MIKSEREM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwka Iwkaiwka

    Iwka Iwkaiwka , 31.10.2015

    tez tego nei rozumiem , paprac sie tyle i meczyć z obieraniem dyni po to zeby zamoczyć to w chemi . Po co ? w takiej sytuacji lepiej chyba zakupić zupe dyniowa z torebki , na to samo wyjdzie.Ja nie potrafie gotować , nie lubie ale jesli cos robie to niech to ma sens...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Dlugosz

    Genowefa Dlugosz , 31.10.2015

    moja z imbirem i mleczkiem kokosowym pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Płochocki

    Witold Płochocki , 31.10.2015

    No i proszę!!! Mam dowód na namawianie do tycia.Kiedyś go wykorzystam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Kochanowicz

    Ilona Kochanowicz , 31.10.2015

    Też dziś robiłam zupę krem z dyni ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Pogoda-Kielska

    Lidia Pogoda-Kielska , 31.10.2015

    A po co te kuleczki...? reszta do kosza...?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Maślak

    Maja Maślak , 31.10.2015

    Kocham :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roma Rek

    Roma Rek , 31.10.2015

    Dziękuję, juz o tym myslalam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bochajczuk

    Magdalena Bochajczuk , 31.10.2015

    A u mnie ciasto z dyni się robi :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bochajczuk

    Magdalena Bochajczuk , 31.10.2015

    Z mlekiem kokosowym nie próbowałam, ale radzę spróbować doprawić świeżym startym imbirem. Jest różnica :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kruczek

    Elżbieta Kruczek , 31.10.2015

    Ja mroze juz ugotowana zupe ,potem tylko rozmrozic i gotowe - polecam raz sie gotuje a potem tylko smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Jaskulski

    Józef Jaskulski , 31.10.2015

    Bardzo często ją gotuję na ostro z czosnkiem,imbirem,cebulą i do tego groszek ptysiowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Szulc

    Kinga Szulc , 31.10.2015

    Jeszcze korzeń imbiru

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Fedoruk

    Małgorzata Fedoruk , 31.10.2015

    Pycha!:-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bochajczuk

    Magdalena Bochajczuk , 31.10.2015

    Dynię można mrozić? Pokrojoną, czy w większych kawałkach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bochajczuk

    Magdalena Bochajczuk , 31.10.2015

    Ja zupę krem z dyni zawsze doprawiam imbirem, najlepiej świeżo startym, a na początku dynię blanszuję na maśle z dodatkiem czosnku. Podaję oczywiście z grzankami. Pyszna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Welke

    Krzysztof Welke , 31.10.2015

    prezepis taki sobie nic ciekawego robie lepszą zupe z dyni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 31.10.2015

    Iwka, świetny dodatek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dominiak

    Ewa Dominiak , 31.10.2015

    Pyszna polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Nowak

    Beata Nowak , 31.10.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z dyniKremowa zupa z dyni

Kremowa zupa z dyni to świetna propozycja na jesienne pierwsze danie obiadowe. Aby ją przygotować, na początek wytnij z dyni pestki, które po osuszeniu sprawdzają się jako smaczna przekąska lub dodatek do wypieków. Łyżeczką do melona wydrąż z dyni miąższ i pozostaw go w postaci kuleczek – wykorzystasz je później do dekoracji całości. Podobny kształt możesz nadać również ziemniakom. Do zupy niezbędny jest także wyrazisty bulion z włoszczyzny. Ugotuj więc marchewkę, selera i pora do miękkości w wodzie z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Warzywa później możesz podać jako dodatek do zupy lub wkroić do sałatki majonezowej. Wypróbuj także wariantu z wywarem mięsnym, na przykład drobiowym. Ugotowane składniki zupy zmiksuj na gładką konsystencję i zapraw śmietaną. Aromatu zupie z dyni doda szczypta gałki muszkatołowej. Danie podawaj na ciepło, udekorowane kulkami z miąższu lub groszkiem ptysiowym. Oprósz je posiekaną natką pietruszki. Sprawdź, jak smakuje zupa kremowa z dyni i podziel się z nami swoją opinią.