
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię rozkrój ostrożnie na pół, wydrap łyżką pestki i włókna ze środka.
Krok 2
Miąższ wydrąż łyżeczką do wycinania kuleczek z melona (potrzebne będzie w sumie 500 gram kuleczek z dyni).
Krok 3
Ziemniaki obierz i z nich również zrób kuleczki.
Krok 4
Zagotuj 1 litr wody. Wrzuć kostkę rosołową Knorr, wymieszaj i gotuj przez minutę - do momentu, gdy kostka całkowicie się rozpuści.
Krok 5
Dodaj warzywa i gotuj do momentu, gdy staną się miękkie (około 15 minut).
Krok 6
Wyjmij kilka dyniowych kuleczek do dekoracji, resztę zupy zmiksuj.
Krok 7
Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i odrobiną soli. Przed podaniem udekoruj zupę pietruszką i wyłowionymi wcześniej kuleczkami dyniowymi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa z dyni
Kremowa zupa z dyni to świetna propozycja na jesienne pierwsze danie obiadowe. Aby ją przygotować, na początek wytnij z dyni pestki, które po osuszeniu sprawdzają się jako smaczna przekąska lub dodatek do wypieków. Łyżeczką do melona wydrąż z dyni miąższ i pozostaw go w postaci kuleczek – wykorzystasz je później do dekoracji całości. Podobny kształt możesz nadać również ziemniakom. Do zupy niezbędny jest także wyrazisty bulion z włoszczyzny. Ugotuj więc marchewkę, selera i pora do miękkości w wodzie z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Warzywa później możesz podać jako dodatek do zupy lub wkroić do sałatki majonezowej. Wypróbuj także wariantu z wywarem mięsnym, na przykład drobiowym. Ugotowane składniki zupy zmiksuj na gładką konsystencję i zapraw śmietaną. Aromatu zupie z dyni doda szczypta gałki muszkatołowej. Danie podawaj na ciepło, udekorowane kulkami z miąższu lub groszkiem ptysiowym. Oprósz je posiekaną natką pietruszki. Sprawdź, jak smakuje zupa kremowa z dyni i podziel się z nami swoją opinią.