
Składniki
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
3 sztuki
200 gramów
3 sztuki
2 łyżki
50 gramów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj, pomidorki pokrój na połówki.
Krok 2
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 3
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostki czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 4
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
Krok 5
Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.
Krok 6
Na wierzchu pizzy ułóż tarty ser mozzarella oraz niewielką ilość cebuli i czosnku. Na wierzchu poukładaj owoce morza oraz połówki pomidorów malinowych. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut. Pizzę przed podaniem polej kilkoma kroplami oliwy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza frutti di mare
Któż nie lubi pizzy? Margherita, hawajska, capricciosa… Ale zaraz, zaraz – zaszalejmy! Przepis na pizzę frutti di mare, czyli z owocami morza, to coś, co na pewno warto wypróbować.
Dla kogo?
Zdecydowanie dla wielbicieli tego jednego z flagowych dań kuchni włoskiej! Także dla tych, którzy wprost przepadają za owocami morza, i tych, którzy do tej pory jeszcze nie odważyli się ich spróbować. Dajmy się przekonać!
Na jaką okazję?
Nasza nietuzinkowa propozycja wpisze się świetnie w imprezę tematyczną we włoskim stylu, ale sprawdzi się też jako oryginalna, piknikowa przekąska!
Czy wiesz, że?
Za pierwszą i najstarszą pizzerię świata uznaje się neapolitańską Anticę Pizzerię Port’Alb. Działa ona od 1830 roku!
Dla urozmaicenia:
Na pizzę frutti di mare możesz położyć takie składniki, jakie tylko chcesz. W towarzystwie owoców morza i pomidorów malinowych dobrze będą się czuły także np. brokuły.