Pizza z owocami morza - frutti di mare: przepis | Przepisy.pl pixel

Pizza frutti di mare

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
202 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

3 sztuki

2 łyżki

50 gramów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj, pomidorki pokrój na połówki.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostki czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 5

Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 6

Na wierzchu pizzy ułóż tarty ser mozzarella oraz niewielką ilość cebuli i czosnku. Na wierzchu poukładaj owoce morza oraz połówki pomidorów malinowych. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut. Pizzę przed podaniem polej kilkoma kroplami oliwy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza frutti di mare Pizza frutti di mare

Któż nie lubi pizzy? Margherita, hawajska, capricciosa… Ale zaraz, zaraz – zaszalejmy! Przepis na pizzę frutti di mare, czyli z owocami morza, to coś, co na pewno warto wypróbować.

Dla kogo?

Zdecydowanie dla wielbicieli tego jednego z flagowych dań kuchni włoskiej! Także dla tych, którzy wprost przepadają za owocami morza, i tych, którzy do tej pory jeszcze nie odważyli się ich spróbować. Dajmy się przekonać!

Na jaką okazję?

Nasza nietuzinkowa propozycja wpisze się świetnie w imprezę tematyczną we włoskim stylu, ale sprawdzi się też jako oryginalna, piknikowa przekąska!

Czy wiesz, że?

Za pierwszą i najstarszą pizzerię świata uznaje się neapolitańską Anticę Pizzerię Port’Alb. Działa ona od 1830 roku!

Dla urozmaicenia:

Na pizzę frutti di mare możesz położyć takie składniki, jakie tylko chcesz. W towarzystwie owoców morza i pomidorów malinowych dobrze będą się czuły także np. brokuły.