Pizza sycylijska - przepis: siciliana z serem | Przepisy.pl pixel

Pizza sycylijska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
763 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

500 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

40 gramów

6 sztuk

1 łyżeczka

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

500 gramów

200 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj składniki warzywne na pizzę. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół, oliwki także przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Krok 2

Przygotuj ciasto na pizzę. Na stolnicy lub blacie uformuj kopiec z mąki. Zrób głębienie na środku, dodaj sól oraz olej. W szklance dokładnie wymieszaj letnią wodę z drożdżami i cukrem. Stopniowo dodawaj drożdżowy zaczyn do mąki i zagniataj ciasto. Jego konsystencja powinna być jednolita i elastyczna. Gotowe ciasto możesz delikatnie skropić wodą, a następnie odstawić je na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy umieść w miseczce i połącz ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku, ponownie wymieszaj.

Krok 4

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 1 centymetr grubości. Ciasto możesz podzielić też na kilka mniejszych kawałków i przygotować mini pizze w gotowych porcjach dla każdego.

Krok 5

Placki na pizzę wyłóż na blachę do pieczenia, posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, posyp startym serem, ułóż pomidory, oliwki i cebulę, Filety anchois wyjmij z puszki i odsącz, a następnie równomiernie poukładaj na pizzy.

Krok 6

Pizzę sycylijską piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut. Pizzę podawaj skropioną po wierzchu oliwą z oliwek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podczas przygotowywania sosu do pizzy dobrze sprawdzi się rózga kuchenna.

2

Opinie o przepisie

  • Ron

    Ron , 11.02.2022

    1kg mąki na 3 osoby? Nie zgadzam się, kto spróbował to zrobić? (A może się udało?) Ja z 500 g mąki robię 4 pizze (oczywiście na cienkim i chrupiącym cieście). Raczej nie spróbuję (ale może ktośzrobił- to poproszę o komentarz...)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza sycylijskaPizza sycylijska

Włoskie przysmaki już na dobre rozgościły się w naszych kuchniach! Przygotowujemy je na różne sposoby, urozmaicamy, próbujemy różnych dodatków… Ale czy ktoś z Was próbował już zrobić danie, jakim jest pizza sycylijska? Przepis, który dla Was przygotowaliśmy jest prosty i wymaga wykorzystania podstawowych składników. Wypróbuj go, a przekonasz się, że domowej roboty pizza śmiało może konkurować z tą prosto z włoskiej pizzerii. 

Dla kogo?

Komu posmakuje pizza sycylijska? Przepis na ten włoski placek z dodatkami jest idealny dla każdego wielbiciela pizzy, bez względu na wiek czy płeć. Pizza sycylijska to ciekawa alternatywa dla innych, bardziej klasycznych propozycji, a wszystko to dzięki dodatkowi filetów anchois. 

Na jaką okazję?

Pizza sycylijska poleca się o każdej porze roku i dnia. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny, smaczna kolacja czy przekąska podczas seansu filmowego. Śmiało zaserwuj pizzę rodem z Sycylii na spotkaniu ze znajomymi.

Czy wiesz, że?

Anchois to mocno zasolone i zakonserwowane małe sardele. Ich długość wynosi maksymalnie 3 centymetry, a sam smak jest bardzo charakterystyczny i… słony!

Dla urozmaicenia:

Chcesz urozmaicić smak pizzy sycylijskiej? Przepis na to danie możesz śmiało wzbogacić o domowej roboty sos czosnkowy. Przygotuj go z gęstego jogurtu naturalnego, mieszkanki ziół i oczywiście – świeżego czosnku.