Placki warzywne z cukinią – przepis ze szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Warzywne placki z cukinią

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

25 gramów

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wszystkie warzywa z przepisu. Cebulkę posiekaj w niewielką kostkę. Szpinak pokrój dość drobno. Cukinię obierz ze skórki (jeśli nie jest młoda) zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko osól i połóż na sicie, aby odcisnąć nadmiar soków.

Krok 2

Do 100 ml zimnej wody wsyp zawartość saszetki Knorr. Zupę zagotuj, często mieszając, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i schłodzoną zupę Knorr, a wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto. Do miski dodaj posiekaną cebulę, szpinak i mocno odciśniętą cukinię. Całość ponownie delikatnie wymieszaj, by połączyć warzywa z ciastem.

Krok 4

Na patelnię wlej niewielką ilość oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wykładaj na nie ciasto i za pomocą łyżki formuj okrągłe płaskie placki. Smaż z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Po smażeniu odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wyśmienite placki warzywne z cukinią najlepiej smakują z dodatkiem kremowego dipu jogurtowo-czosnkowego lub kleksem gęstej, kwaśnej śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne placki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne placki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne placki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne placki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne placki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne placki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne placki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne placki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne placki z cukinią Warzywne placki z cukinią

Zdarzają się takie dni, kiedy nawet najwięksi pasjonaci gotowania nie mają czasu lub ochoty na wejście do kuchni. Co zrobić, gdy mimo tego kiszki marsza grają? Dobrze jest zaopatrzyć się w proste przepisy, które udają się przy minimalnym nakładzie pracy. Na pierwszy ogień idą warzywne placki z cukinią, których przygotowanie jest wyjątkowo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Dla kogo?

Chrupiące i złociste placki warzywne z cukinią pokochają wszyscy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Tak samo osoby, którym zależy na czasie – porcja dla 4 osób będzie gotowa w zaledwie 15 minut. To błyskawiczne danie posmakuje zarówno fanom kuchni wegetariańskiej jak i wielbicielom potraw mięsnych.

Na jaką okazję?

Warzywne placki z cukinią doskonale sprawdzą się w roli szybkiego obiadu. Okaże się, że nawet przy dużej liczbie obowiązków nie trzeba rezygnować z domowych przysmaków. Co powiecie na gorącą kolację prosto z patelni? Do dzieła!

Czy wiesz, że?

Dzięki apetycznym placuszkom łatwo będzie przemycić do diety różne warzywa, a nawet szpinak, będący cennym źródłem witamin A i C,= oraz żelaza i folianów. Wiedzieliście, że jest spokrewniony z komosą ryżową oraz burakiem i najprawdopodobniej pochodzi z południowo-zachodniej Azji? Do Polski szpinak trafił dopiero w XVII wieku i od razu został doceniony nie tylko jako roślina jadalna, ale również i lecznicza.

Dla urozmaicenia:

Zamiast czerwonej cebuli możecie wykorzystać kombinację czosnku i świeżej mięty. Pyszne placki z cukinią można przygotować również w wersji mięsnej – wystarczy do ciasta dodać drobno pokrojony i podsmażony wędzony boczek, który doskonale podkreśli smak oraz aromat chrupiącej potrawy. Smacznego!