Lasagne z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
513 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

461 osób wydrukowało

Pobierz pdf

713 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 słoiki

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

50 gramów

3 sztuki

50 mililitrów

1 pęczek

12 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

W garnku wymieszaj pomidory z puszki oraz kapary z Knorr Naturalnie smaczne i 100 ml wody. Całość gotuj 2-3 minuty aż sos zrobi się gęsty.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 1

Krok 2

Na oliwie podsmaż pokrojoną cebule, gdy zrobi się szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylie i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 2

Krok 3

Na dnie żaroodpornego naczynia nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, na płatach ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folia aluminiową.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 3

Krok 4

Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut tak aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Użyj do lasagne dwa rodzaje sera mozzarella i parmezanu. Zapiekanka będzie wtedy wyraźniejsza w smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Klaudia Bojar

    Klaudia Bojar , 21.09.2021

    Jakie wymiary ma to naczynie do zapiekania?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z tuńczykiem Lasagne z tuńczykiem

Lasagne to klasyczne włoskie danie, z cienkich i szerokich płatów makaronu zapiekanych z nadzieniem, np. mięsnym, sosem pomidorowym, serem i beszamelem. Spróbuj zrobić je w nieco odmienionej wersji – z tuńczykiem. Dodatkowo urozmaić lasagne warzywami: cebulą, papryką, a także kaparami i awokado. Najlepiej sprawdzi się do potrawy tuńczyk w sosie własnym (pamiętaj jednak, by go wcześniej odsączyć). Jeśli masz taką możliwość, wybierz rybę w kawałkach zamiast rozdrobnioną – będzie bardziej wyrazista. Połącz ją z podsmażoną cebulą i awokado. Ten neutralny w smaku owoc doda nadzieniu kremowej konsystencji. Dopraw całość ostrą papryką. Przygotowując sos pomidorowy, dodaj do niego kapary. Jeśli chcesz, z powodzeniem zastąpisz je oliwkami albo anchois, o dość podobnym smaku. W żaroodpornym naczyniu układaj kolejne warstwy sosu, makaronu, nadzienia oraz plastrów cukinii. Tak przygotowaną lasagne z tuńczykiem posyp serem. Pod koniec pieczenia usuń przykrycie, by ser się zarumienił. Podawaj solo lub z miksem sałat.