Lazania po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lazania po grecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
930 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1484 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

250 mililitrów

0.5 łyżeczki

150 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posiekaj drobno cebulę i zetrzyj ser żółty ser na tarce. Pokrusz lub drobno pokrój ser feta. Pokrój bakłażany w plastry o grubości ok. 5 mm. Podsmaż cebulę i mięso na margarynie, aż się zarumienią, przez ok. 5 minut. Dodaj sos pomidorowy i Knorr Naturalnie smaczne Lasagne oraz cynamon. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.

Krok 2

W międzyczasie na średnim ogniu podsmaż partiami plastry bakłażana w 2 łyżkach oleju, aż się przyrumienią po obu stronach. Natłuść naczynie żaroodporne i rozłóż warstwę makaronu.

Krok 3

Następnie rozłóż połowę plastrów bakłażana i posyp serem feta. Przykryj warstwą makaronu. Równomiernie rozprowadź mięso z pomidorami. Przykryj kolejną warstwą makaronu. Ułóż pozostałe plastry bakłażana na wierzchu, zalej jogurtem lub śmietaną, posyp równomiernie serem żółtym. Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz pod przykryciem przez 35 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze przez 10 minut aż wierzch będzie zrumieniony.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast śmietany przygotuj sos beszamel z mąki, masła i mleka. Wymieszaj z tartym serem i rozprowadź po wierzchu lazanii przed włożeniem do piekarnika.

38

Opinie o przepisie

  • Ala

    Ala , 17.04.2023

    Bardzo smaczna, lżejsza odmiana lasagne, zamiast bakłażana użyłam cukinii i wyszło super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Drossel

    Anna Drossel , 16.12.2017

    Danie palce lizać.W przepisie za mało passaty przez co płaty lasagne na spodzie upieczone a nie ugotowane.Przed nałożeniem oberżyny,posmarować passatą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Smarzyńska

    Elżbieta Smarzyńska , 11.06.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Ziemirowski

    Mariusz Ziemirowski , 22.08.2016

    Pewnie przyprawy knorr brakowało grekom :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Przybylski

    Marek Przybylski , 21.08.2016

    Nie udław się ością z flaskiesz.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak , 21.08.2016

    może ryba po grecku?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Przybylski

    Marek Przybylski , 21.08.2016

    Nie mousakę robi się trochę inaczej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Borucki

    Mariusz Borucki , 21.08.2016

    Moussaka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Przybylski

    Marek Przybylski , 21.08.2016

    Nie jadłem takiej,a byłem tam 21 lat....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Woźniak

    Dorota Woźniak , 20.08.2016

    Zaskoczyło mnie to, że to danie było tak smaczne Brawo dla autora przepisu :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kozak

    Maria Kozak , 23.06.2016

    akurat w grecji nie bylam ale to danie jadlam na poludniu itali i bez knora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kozak

    Maria Kozak , 23.06.2016

    akurat w grecji nie bylam ale to danie jadlam na poludniu itali i bez knora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Sobek

    Stefania Sobek , 20.06.2016

    od kiedy lazania jest grecka? to tak jak ryba po grecku a Grecy czegoś takiego nigdy nie jedli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Wróż

    Jerzy Wróż , 20.06.2016

    Ja tam nie chce łazić wole siedzieć przy golonce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kopydłowska

    Grażyna Kopydłowska , 20.06.2016

    Najlepsza musaka w Golden Fox Lakones

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Jankowiak

    Bożena Jankowiak , 20.06.2016

    Może.....?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Pogodzińska

    Hanna Pogodzińska , 20.06.2016

    Zofia Galewska To prawda. W musace nie ma makaronu. Musaka to musaka i nie można jej w ten sposób psuć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfred Jesionowski

    Alfred Jesionowski , 20.06.2016

    Radziłbym prawdziwą lazanię zjeść jednak w greckiej tawernie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Kujawa

    Zdzisław Kujawa , 20.06.2016

    Dziadek lepiej gotuję i ty o tym nie wierz !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Mołda

    Marian Mołda , 20.06.2016

    Grecka lazania wykonana po polsku jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Urbanowska

    Malgorzata Urbanowska , 20.06.2016

    Grecka lazania? Nie ma takiego dania. Jest musaka. Only greece

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Przelaskowski

    Grzegorz Przelaskowski , 20.06.2016

    Na Ewy Niam niam, muszę. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Zajac

    Tomasz Zajac , 20.06.2016

    a ja na diecie..jestescie okrutni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Klecha

    Maria Klecha , 20.06.2016

    Ja też wolę nazwę musaka.to nie makaron tylko melidzana nasz bakłażan.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Galewska

    Zofia Galewska , 20.06.2016

    wiec po co tu makaron,to profanacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Galewska

    Zofia Galewska , 20.06.2016

    bo to jest musaka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Nieznalski

    Karol Nieznalski , 20.06.2016

    a zczym to sie je?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Winczaruk

    Wanda Winczaruk , 20.06.2016

    smażenie na margarynie jest beee !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugenia Makarska

    Eugenia Makarska , 20.06.2016

    Wolę nazwę musaka. Jest o niebo lepsza od lazanii.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • oro ror

    oro ror , 07.06.2016

    ah pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania po greckuLazania po grecku

Gęsty, aromatyczny sos mięsno-pomidorowy z cynamonem i innymi przyprawami wypełni kuchnię cudownym zapachem, gdy nasza inspirowana Grecją lazania znajdzie się w piekarniku.