Meksykańska sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę osusz papierowym ręcznikiem i skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso usmaż na grillu lub grillowej domowej patelni. Steka wystudź i pokrój w paski.

Meksykańska sałatka - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny, Tabasco i oliwą.

Meksykańska sałatka - Krok 2

Krok 3

Paprykę, pomidory oraz cebulę pokrój w kostkę, fasolę i kukurydzę odcedź. Kolendrę pokrój grubo.

Meksykańska sałatka - Krok 3

Krok 4

Warzywa przełóż do miski, dodaj papryczki Jalapeno, sos oraz kolendrę i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki lub na półmisek. Na wierzchu sałatki rozłóż pokrojone mięso, powtykaj nachosy i podawaj.

Meksykańska sałatka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę podawaj z domowymi nachosami – placki tortilli pokrój w trójkąty, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz na złoty kolor w piekarniku.

1

Opinie o przepisie

  • martiosza

    martiosza , 26.03.2020

    TAK Wygląda smakowicie! Na pewno skuszę się, by przygotować taką sałatkę. Ciekawym sposobem na podanie sałatki meksykańskiej może być również warstwowe ułożenie składników. Mięso, w nieco drobniejszych kawałkach niż to zaprezentowane na powyższych zdjęciach, układamy na dno miski, następnie już według uznania układamy warstwy kolejnych składników. Całość polewamy przygotowanym sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym lub czosnkowym. Na sos trzemy ser żółty (na grubych oczkach), a na wierzch układamy chipsy tacos.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z cukinią
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska sałatkaMeksykańska sałatka

Kuchnia meksykańska to kolorowe dania, umiejętnie łączące różne składniki. Jej podstawą są świeże warzywa i soczyste mięsa. Meksykańska sałatka z grillowaną wołowiną stanowi wyraziste w smaku i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się na szczególne okazje. Przygotowanie rozpocznij od mięsa. Dopraw je podstawowymi przyprawami, skrop oliwą, a następnie upiecz na ruszcie grilla lub specjalnej patelni. Tabasco, sok z cytryny i oliwę wymieszaj z sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym z białym pieprzem. Pokrój pomidory, paprykę i cebulę w kostkę, a następnie wymieszaj z pozostałymi warzywami, czyli czerwoną fasolą, kukurydzą i marynowaną papryczką jalapeno. Dodaj jeszcze kolendrę, polej wszystko sosem i wymieszaj. Na wierzchu poukładaj plastry grillowanego mięsa. Gotową potrawę serwuj z domowymi nachosami. Aby je przygotować, wystarczy, że placki tortilli pokroisz w trójkąty i upieczesz w piekarniku na złoty kolor. Mamy nadzieję, że przyrządzanie przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.