Sałatka z mortadelą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z mortadelą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
203 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 opakowania

4 sztuki

1 pęczek

6 łyżek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz oliwą.

Sałatka z mortadelą - Krok 1

Krok 2

Mortadelę, ogórki oraz cebulę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj drobno.

Sałatka z mortadelą - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj sos i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki.

Sałatka z mortadelą - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z mortadeląSałatka z mortadelą

Mortadelę cechuje charakterystyczny smak mięsa wieprzowego oraz słoniny, przyprawionych gorczycą. Jest nie tylko smacznym dodatkiem do kanapek – można wykorzystać ją też do przygotowania pysznej sałatki. W proponowanym przepisie plasterki mortadeli komponują się z białą cebulą (możesz zastąpić ją też czerwoną), ogórkami konserwowymi, które z powodzeniem zamienisz na kiszone, a także z sosem paprykowo-ziołowym wymieszanym z wodą i oliwą. Połączy on przygotowaną mieszankę, a jego konsystencja odpowiednio skomponuje się z innymi składnikami. Aby sałatka wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, dodaj na jej wierzch posiekaną natkę pietruszki, koperek lub kilka listków świeżej bazylii. Serwuj ją z chrupiącą, wieloziarnistą bagietką lub pajdą chleba posmarowanego kremowym serkiem. Jeśli przygotowałeś za dużo sałatki, nie przejmuj się – na drugi dzień będzie równie smaczna. Zainspiruj się proponowanym przepisem i zrób smaczną sałatkę z mortadelą. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu. Smacznego.