Bitki w sosie musztardowym - udziec: wołowe | Przepisy.pl pixel

Bitki wołowe w sosie musztardowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 łyżki

1 opakowanie

1 litr

2 sztuki

3 łyżki

200 mililitrów

2 sztuki

3 sztuki

5 łyżek

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki uprzednio oprószając je mąką.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 2

Krok 3

Jak będą złociste przełóż je do rondla. Na tej samej patelni usmaż cebulę pokrojoną w piórka. Jak będzie przyrumieniona dodaj ją do mięsa.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 3

Krok 4

Wlej bulion, dodaj przyprawy i duś mięso ok. 20 minut na średnim ogniu.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z śmietaną i musztardą. Następnie wlej sos do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje i mięso będzie zupełnie miękkie.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 5

Krok 6

Pod sam koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj najlepiej z ziemniakami puree lub kaszą.

Bitki wołowe w sosie musztardowym  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe w sosie musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe w sosie musztardowym Bitki wołowe w sosie musztardowym

Z czym kojarzy Wam się musztarda? Pewnie z letnimi wieczorami spędzonymi ze znajomymi na grillu? A próbowaliście wykorzystać ją jako dodatek do mięsa wołowego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie przepis na bitki w sosie musztardowym – w takim zestawieniu jest naprawdę „palce lizać”!

Dla kogo?

Dla wielbicieli mięsnych potraw koniecznie serwowanych w towarzystwie smakowitych sosów. Wołowina w sosie musztardowym syci na długo i jest po prostu pyszna!

Na jaką okazję?

Bitki wołowe w sosie musztardowym zdecydowanie polecają się na obiad! Zjedzone w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi zasmakują jeszcze lepiej.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz dodać lekkości sosowi musztardowemu zawsze, zamiast śmietany możesz użyć gęstego jogurtu, np. tego w typie greckim. Natomiast natkę pietruszki zamień na inne świeże zioła.

Dla urozmaicenia

Choć proponujemy podawanie bitek wołowych w sosie musztardowym z ziemniakami puree lub kaszą, dobrze komponować się będą także z delikatnym ryżem i sałatką.