
Składniki
600 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
400 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jedno jajko, ugotowany wcześniej ryż i Fix Gołąbki bez zawijania Knorr. Całość wymieszaj. Kapustę drobno posiekaj na desce do krojenia, a następnie dodaj do mięsa i połącz ze sobą wszystkie składniki.

Krok 2
Przygotuj sos do gołąbków bez zawijania. Na desce do krojenia drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż warzywa na patelni aż lekko się zarumienią, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory pelati, bazylię i wodę. Gotuj całość ok. 5 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Przy użyciu blendera zmiksuj całość na idealnie gładki sos pomidorowy, przetrzyj przez sito i dopraw solą i pieprzem według uznania.

Krok 3
Uformuj gołąbki z ryżem bez zawijania. Ręcznie nabierz porcję farszu na dłoń i uformuj lekko spłaszczone kotlety. Kiedy wszystkie gołąbki będą już gotowe, na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż gołąbki z obu stron, aż lekko się zarumienią.

Krok 4
Podsmażone gołąbki bez zawijania z ugotowanym ryżem włóż do garnka, zalej sosem i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarły do dna naczynia. Gotowe gołąbki bez zawijania z ryżem podawaj polane sosem.


Dobra rada:
Żeby sos pomidorowy do gołąbków bez zawijania miał bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do niego odrobinę soku z cytryny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki bez zawijania z ryżem
Gołąbki bez zawijania z ugotowanym ryżem to danie dla osób, które lubią kulinarne eksperymenty. Są mniej czasochłonne od tradycyjnych gołąbków w kapuście, ale wcale nie gorsze w smaku! Wypróbuj ten przepis, a przekonasz się, że gołąbki bez zawijania z ryżem szybko znikną z talerzy.
Dla kogo?
Przepis na gołąbki bez zawijania z ryżem to dobra propozycja na obiad. Pyszne mięsne kąski zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym nie tylko smakują, ale też wyglądają doskonale. Wypróbuj nasz prosty przepis na „oszukane gołąbki” i przekonaj się, że przygotowanie pysznych gołąbków bez zawijania wcale nie zajmie Ci wiele czasu!
Na jaką okazję?
Gołąbki z ryżem bez zawijania to świetne danie obiadowe. Ta smaczna potrawa posmakuje Tobie i Twoim bliskim na co dzień, choć z powodzeniem sprawdzi się również podczas domowego przyjęcia. Jeśli poszukujesz receptury na szybki i smaczny posiłek, wypróbuj gołąbki bez zawijania. Przepis nie powinien przysporzyć problemów, wystarczy się go trzymać i wykonać krok po kroku.
Czy wiesz, że?
Gołąbki bez zawijania z ryżem będą bardziej delikatne, jeśli przed dodaniem sparzysz wrzątkiem liście kapusty. W kontakcie z wrzątkiem liście zmiękną, a struktura gołąbka stanie się bardziej aksamitna. Przy tym kroku zachowaj szczególną ostrożność, aby się nie poparzyć.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz mieć pewność, że gołąbki bez zawijania z ryżem przypadną Ci do gustu, dodaj do nich swoje ulubione przyprawy. Jeśli z kolei nie jesz mięsa lub ktoś z Twojej rodziny jest wegetarianinem, możesz przygotować gołąbki bez zawijania wegetariańskie bez dodatku mięsa!
Jeżeli lubisz przepisy z mięsem mielonym, spróbuj naszego na lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem! A jeśli masz ochotę na coś meksykańskiego, przygotuj burrito z mięsem mielonym!