Kaszotto z burakiem i fetą – z kaszą pęczak: wege | Przepisy.pl pixel

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

heart
508 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

872 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1547 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki dokładnie umyj. Dwa skrop olejem, zwiń szczelnie w folię aluminiową i piecz w temperaturze 190 stopni przez 40-50 minut. Po tym czasie sprawdź wykałaczką czy są miękkie. Jeśli nie to piecz przez kolejne 15 minut. Gdy będą miękkie odstaw je do ostudzenia.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Pozostałe buraki obierz i wyciśnij sok za pomocą sokowirówki.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Kaszę pęczak ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Jak będzie miękka odcedź i odstaw.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Natkę pietruszki posiekaj, ser feta rozkrusz w palach i włóż do oddzielnej miseczki. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój drobno. Smaż na dużej patelni, jak będą rumiane dodaj kaszę.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 5

Krok 6

Wlej sok z buraka, dodaj pokrojone buraki, przyprawę grecką Knorr i całość gotuj aż lekko zgęstnieje. Przełóż na talerz i podawaj z serem feta i natką pietruszki.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do potrawy świetnie pasują jeszcze takie przyprawy jak kminek czy ziarna kolendry. Kaszotto podawaj dodatkowo posypane prażonymi pestkami lub orzechami, np. pestkami słonecznika, dyni lub migdałami.

5

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Kucharska

    Katarzyna Kucharska , 15.03.2021

    krok 5 i 6 jest taki sam, nie jest napisane kiedy dodać sok z buraków. danie dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • TEST Dawid

    TEST Dawid , 13.12.2016

    super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Petru

    Ryszard Petru , 11.12.2016

    mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lechoslawa Tomczak

    Lechoslawa Tomczak , 11.12.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem fetaKaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta

Kaszotto jest niezbitym dowodem na to, że swojskie, dobrze znane produkty są w stanie zamienić się w efektowną potrawę. Dzięki niej można zabłysnąć! Buraki i kasza pęczak do tej pory nie kojarzyły się ze zbyt wykwintnymi specjałami? Sprawdźcie, jak w prosty sposób odmienić ich reputację.

Dla kogo? W sam raz dla osób, które podczas przygotowywania posiłków nie chcą ograniczać się wyłącznie do wrzucenia wszystkich składników do jednego garnka i czekania, aż będą gotowe. Dzięki kaszotto poznacie manewry kulinarne, które pierwszorzędnie wzbogacą menu i rozwiną Wasze umiejętności.

Na jaką okazję? Kaszotto z pieczonym burakiem pasuje idealnie na obiad i kolację.

Czy wiesz, że? Zanim zaczniecie obierać buraki, zaopatrzcie się w jednorazowe rękawiczki. Inaczej usunięcie buraczanego barwnika z dłoni może być problematyczne.

Dla urozmaicenia: W przepisie uwzględnijcie jarmuż. Jego głęboki, zielony kolor będzie wspaniale kontrastować z burakami.