Kaszotto z pieczonymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszotto z pieczonymi warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

22

heart
55 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

4 listków

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno czosnek, chili, natkę pietruszki i miętę. Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok.

Kaszotto z pieczonymi warzywami - Krok 1

Krok 2

Paprykę, bakłażana, cebulę oraz cukinię pokrój w około 2-3 cm kostkę. Warzywa przełóż do dużej miski, wymieszaj z oliwą, skórką z cytryny, harissą oraz szczyptą soli. Następnie rozłóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz około 30 minut w temperaturze 190°C.

Kaszotto z pieczonymi warzywami - Krok 2

Krok 3

W tym samym czasie ugotuj kaszę. Do garnka wlej około 400 ml wody, dodaj Fix Knorr oraz kaszę bulgur. Gdy całość zacznie wrzeć, wstaw w drugi garnek z odrobiną wody. W kąpieli wodnej pod przykryciem gotuj kaszę do miękkości około 20-30 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodaj warzywa i dokładnie wymieszaj.

Kaszotto z pieczonymi warzywami - Krok 3

Krok 4

W kolejnej misce tahini wymieszaj z sokiem z cytryny, czosnkiem i 50 ml wody, a następnie dodaj natkę pietruszki i miętę. Gotowe warzywa przełóż na półmisek i polej gotowym sosem.

Kaszotto z pieczonymi warzywami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Miętę można zastąpić natką kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jagły
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z pieczonymi warzywamiKaszotto z pieczonymi warzywami

Chcesz znaleźć przepis, który pozwoli wydobyć smak kaszy? A może zainspirowany egzotyczną kuchnią, szukasz odpowiednika dla tamtejszych potraw? Mamy coś dla Ciebie! Kaszotto z pieczonymi warzywami to propozycja nie do odrzucenia. Kolorowo oraz pysznie! Przygnębiająca aura za oknem? Przełam ją całą gamą barw na talerzu.

Dla kogo?

Dla osób lubiących formę dań przypominających risotto. To typowo wegetariańskie danie, dlatego do grona zainteresowanych osób mogą należeć także wegetarianie.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Kaszotto z pieczonymi warzywami sprawdzi się zarówno w formie obiadu, jak i kolacji. Przygotowanie dania zajmie Ci jedynie 10 minut, a samo pieczenie pół godziny. W tym czasie możesz zająć się innymi obowiązkami. Jedno jest pewne – zapach unoszący się z piekarnika przyciągnie wszystkich członków rodziny do kuchni.

Czy wiesz, że?

Kasza bulgur wyróżnia się na tle innych kasz. Cechuje ją największa zawartość błonnika w porównaniu chociażby do kaszy manny czy kuskus. W tym rankingu jest zdecydowaną liderką!

Dla urozmaicenia:

W naszym przepisie na kaszotto z pieczonymi warzywami miętę możesz zastąpić równie aromatyczną kolendrą.