Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami
łatwe
76 osób zapisało

Składniki
250 gramów
300 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
150 gramów
150 gramów
1 sztuka
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 180 stopni. Kus-kus ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Paprykę pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Kurczaka pokrój w większe paski.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj kurczaka, paprykę, ketchup, sezam cebulę i przyprawę Knorr. Odstaw na 10 minut.
Krok 3
Rozłóż całość ba blaszce z piekarnika i piecz przez 15 minut.
Krok 4
Wyciśnij sok z cytryny. Natkę pietruszki posiekaj. Pomidorki przekrój na pół. Ogórki pokrój na plasterki.
Krok 5
Trzy łyżki oleju połącz z miodem, sokiem z cytryny, odrobiną wody, sosem sałatkowym Knorr i natkę pietruszki tworząc sos.
Krok 6
Wymieszaj kus kus z pomidorkami i ogórkiem. Polej sosem i na wierzchu połóż pieczonego kurczaka wraz z warzywami. Podawaj posypane pokruszonym serem feta.

Dobra rada:
Nadmiar sosu podawaj w naczynku na boku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami
Kuchnia afrykańska, z której bezpośrednio wywodzi się kuskus, to bogactwo smaków, aromatów, a dania obfitują w świeże warzywa, mięso i ryby. Przenieś ten klimat do swojego domu, przygotowując sałatkę kuskus z marynowanym kurczakiem i warzywami. Różnorodne składniki, aromatyczne przyprawy oraz ser feta tworzą niepowtarzalną kompozycję, która świetnie sprawdzi się w roli oryginalnego posiłku.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla miłośników aromatycznej i nieco orientalnej kuchni. Sałatka kuskus z kurczakiem i warzywami będzie także idealną propozycją dla osób szukających oryginalnych dań, które można przygotować w krótkim czasie.
Na jaką okazję?
Sałatka kuskus z kurczakiem i warzywami sprawdzi się zawsze! Możesz ją zaserwować na obiad, kolację, a także podczas wykwintnego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Kuskus łączy w sobie cechy makaronu i kaszy. Ziarna tradycyjnie otrzymywane są z pszenicy twardej i początkowo były uważane za odpad podczas mielenia zboża. Dziś kuskus produkowany jest najczęściej z mąki pszennej, wody i dodatków.
Dla urozmaicenia:
W naczyniu podawanym obok sałatki kuskus zaserwuj sos paprykowo-ziołowy, aby każdy mógł dopasować jego ilość do swojego gustu.