Jajka wielkanocne faszerowane zielonym groszkiem | Przepisy.pl pixel

Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

46

heart
818 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2060 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

4 łyżki

50 gramów

2 łyżki

50 gramów

5 sztuk

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupki. Każde z nich przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.

Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - Krok 1

Krok 2

Szynkę, ser oraz pieczarki pokrój w drobną kostkę ok. 0,5x0,5 cm i przełóż do miseczki. Dodaj żółtka.

Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - Krok 2

Krok 3

Dodaj odsączony groszek oraz majonez i pieprz. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.

Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - Krok 3

Krok 4

Gotowym farszem napełnij wydrążone połówki jajek.

Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - Krok 4

Krok 5

Na półmisku rozłóż kiełki słonecznika i ułóż gotowe jajka. Szczypiorek posiekaj drobno i posyp wierzch jajek. Podawaj schłodzone.

Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dobrym pomysłem będzie również zastąpienie żółtego sera np. oscypkiem.

30

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 27.03.2016

    Sylwia, farsz składa się z pieczarek, zielonego groszku, szynki i sera. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska , 27.03.2016

    wolę ugotowane żółtka zmieszać tylko z odrobiną masła, musztardy, majonezu, sól, pieprz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Zając

    Józef Zając , 26.03.2016

    Wyglądają na smakowite!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zimnowodzka

    Anna Zimnowodzka , 26.03.2016

    zwykłe jajko z majonezem jest najlepsze !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kirjanów

    Elżbieta Kirjanów , 26.03.2016

    Można zjeść ,,normalne,, i trochę urozmaicenia nie zaszkodzi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilianna Sapielak

    Lilianna Sapielak , 26.03.2016

    Już zrobiłam pychooooooooooooooooooota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Karolak

    Marek Karolak , 26.03.2016

    No to jutro wpraszam sie na śniadanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jasinska

    Sylwia Jasinska , 26.03.2016

    Z czym ten farsz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Mazur

    Teresa Mazur , 26.03.2016

    Wielkanoc to zwycięstwo Jezusa nad śmiercią .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Skapska

    Wanda Skapska , 26.03.2016

    A kalorie jak cholera

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Jezierna

    Wanda Jezierna , 26.03.2016

    Swoj chlop : smacznego tradycyjnego jajka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Turek Dołyniuk

    Magdalena Turek Dołyniuk , 26.03.2016

    Dzięki za inspirację! Jutro rano zamiast tradycyjnego jajka, zrobię właśnie takie :-). Zdrowych i pogodnych Świąt życzę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Krynski

    Dariusz Krynski , 26.03.2016

    Jaja dostarczają na te święta politycy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Szymańska

    Karolina Szymańska , 26.03.2016

    Smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 26.03.2016

    Karolina, smakowało? :3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Szymańska

    Karolina Szymańska , 26.03.2016

    Zrobione

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kowalczyk

    Krystyna Kowalczyk , 26.03.2016

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Jarecka

    Ela Jarecka , 26.03.2016

    kazdy smakuje jak lubi-dodatki sa super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Grzeszczyk

    Małgorzata Grzeszczyk , 26.03.2016

    jajka są wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Wojcik

    Mirosława Wojcik , 26.03.2016

    Justyna. Czy Ty znasz Anię. ? Wiesz.że Ona jest z Ujsoł ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Michna

    Marek Michna , 26.03.2016

    Ale oczywiście każdy może jeść co lubi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Michna

    Marek Michna , 26.03.2016

    Jestem tradycjonalistą nie przepadam za schabowym z ananasem i jajkiem z groszkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 26.03.2016

    Marek, na każdym wielkanocnym stole króluje jajko na twardo, czasem warto jednak urozmaicić jadłospis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Michna

    Marek Michna , 26.03.2016

    A nie można zjeść normalnego jajka tylko wymyślać jakieś kombinacje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Jurek

    Janusz Jurek , 26.03.2016

    RZECZYWIŚCIE ROBIĄ WRAŻENIE -WESOŁYCH ŚWIĄT

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ann Mary Madeleine

    Ann Mary Madeleine , 18.03.2016

    u mnie również :) Schodzą zawsze max szybko ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Sampolska

    Danuta Sampolska , 17.03.2016

    Ale kalorie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 17.03.2016

    Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Labuda

    Teresa Labuda , 17.03.2016

    U mnie zamiast groszku jest ogórek kiszony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Medycyna, Zdrowie i Uroda 44

    Medycyna, Zdrowie i Uroda 44 , 17.03.2016

    (y)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Jajka faszerowane awokado
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym seremWielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem to jedna z wersji tej klasycznej przekąski świątecznej. Podawaj ją dobrze schłodzoną – wtedy będzie smakować najlepiej. Aby ją przygotować, na początek ugotuj jajka na twardo i wydrąż z nich żółtka. Do przyrządzenia farszu będziesz potrzebować m.in. gotowanej szynki, groszku zielonego, pieczarek, sera żółtego oraz majonezu. Wymieszaj ze sobą wszystkie produkty, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i napełnij powstałym farszem wydrążone wcześniej połówki jajek. Podawaj je posypane posiekanym szczypiorkiem lub ozdobione kiełkami słonecznika czy rzeżuchy. Jeśli lubisz bardziej wyraziste przekąski, posyp całość szczyptą papryki w proszku lub granulowanym czosnkiem. Talerz z faszerowanymi jajkami ozdób sałatą rzymską, roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Zainspiruj się tym przepisem na smaczną i niezwykle uniwersalną przekąskę wielkanocną – sprawdzi się nie tylko podczas świąt.