Jajka jeże przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka jeże

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
402 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

664 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

664 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo, następnie wystudź je, obierz i przekrój na pół.

Jajka jeże  - Krok 1

Krok 2

Wydrąż żółtka i wymieszaj z majonezem aż powstanie pasta. Pastę dopraw sosem sałatkowym Knorr.

Jajka jeże  - Krok 2

Krok 3

Przełóż pastę do woreczka z odciętym rogiem i nakładaj do wydrążonych białek.

Jajka jeże  - Krok 3

Krok 4

Teraz pokrój szczypiorek na 3-4 centymetrowe kawałki i powbijaj je pionowo w pastę z żółtek. Ważne aby szczypiorek był świeży i sztywny.

Jajka jeże  - Krok 4

Krok 5

Z papryki wytnij małe oczka i przyłóż do jeża. Oczka możesz zrobić też z oliwek.

Jajka jeże  - Krok 5
22

Opinie o przepisie

  • Edyta Tarabula

    Edyta Tarabula , 15.04.2018

    ciekawa potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Rybitwa

    Krzysztof Rybitwa , 29.03.2016

    pycha tylko Dodałem jeszcze pieczarek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Pokorska

    Jolanta Pokorska , 15.03.2016

    Ciekawie wyglądają

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sztuciec.pl

    Sztuciec.pl , 15.03.2016

    najeżone jajeczka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.03.2016

    Basia jak przygotujesz takie jajka jeże na pewno się przekona ;) A jeśli nie da się przechytrzyć to może przygotujesz dla niego specjalną wersję z farszem np. żółtego sera :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Lipa

    Basia Lipa , 15.03.2016

    Ciekawe, przepis poprosze :-). Moj synek nie lubi zoltka ale moze jest sposob by go oszukac by zjadl?:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Igras-Zielińska

    Krystyna Igras-Zielińska , 15.03.2016

    bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Ceglarz

    Czesław Ceglarz , 11.11.2014

    Świeże jeże

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska , 11.11.2014

    ale, jak widać, my jadamy jeże

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Bałdys

    Arkadiusz Bałdys , 11.11.2014

    To koszmarko-potworki , a nie jeże !!! Makłowicz o niebo bardziej realistyczne zrobi lewą ręką i tyłem !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Fudalej

    Wieslaw Fudalej , 11.11.2014

    Piszesz kolezanko o bledach ale nie mowisz jakie to bledy !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kobza Ewelina

    Kobza Ewelina , 11.11.2014

    pięknie wyglada:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Biskupek

    Elżbieta Biskupek , 11.11.2014

    sama bym zjadła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Kartanowicz

    Lucyna Kartanowicz , 11.11.2014

    przepisy.pl wstyd, że robicie błędy ortograficzne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jasińska

    Joanna Jasińska , 11.11.2014

    ,, w brew''' - jaką brew ???? jeśli to jest to o czym myślę to ,,wbrew ''piszemy RAZEM ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Twardowicz

    Łukasz Twardowicz , 11.11.2014

    dzień pękniętego jeża też? :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Pasztelan

    Iwona Pasztelan , 10.11.2014

    Jeze lubia sie najezac I to jest ich problem,samotnosci...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Tulińska

    Julita Tulińska , 10.11.2014

    Jeże uwielbiaja mleko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Gębarowska

    Sabina Gębarowska , 10.11.2014

    wbrew

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Czaplińska

    Beata Czaplińska , 10.11.2014

    i Beatka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Świdrak

    Robert Świdrak , 10.11.2014

    No pewnie,że nie jedzą.Robią kompoty i powidła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jeż z Jeżyczek

    Jeż z Jeżyczek , 10.11.2014

    O kurde, dobrze, że nie "mięsny jeż" i Magda Gessler do kompletu ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka jeże Jajka jeże

Jeśli szukasz oryginalnego sposobu na podanie jajek na twardo, koniecznie sprawdź ten przepis. Przyrządzone w ten sposób będą nie tylko smaczną, ale również wyjątkowo efektownie prezentującą się przekąską. Na początek ugotuj je na twardo. Po wystudzeniu należy je obrać i przekroić na pół. Kolejny krok to wydrążenie żółtek, dzięki któremu zyskasz miejsce na farsz. Przygotujesz go z zaledwie trzech składników: żółtek, majonezu i włoskiego sosu sałatkowego. Tak przyrządzony przełóż do woreczka z odciętym rogiem i nakładaj do wydrążonych białek. Świeży szczypiorek podziel na małe kawałki podobnej wielkości i powbijaj w pastę z żółtek – będzie imitować igły zwierzęcia. Z papryki lub oliwek wytnij jeżowe oczy i umieść je na froncie jajek. Całość podawaj na dużym półmisku. Do dekoracji wykorzystaj świeże kiełki, np. rzodkiewki. Jajka jeże serwuj sauté lub z kromką świeżego pieczywa. Świetnie sprawdzi się chleb wieloziarnisty na żytnim zakwasie. Wypróbuj nasz przepis na wyjątkowo smaczną przekąskę, idealną nie tylko na śniadanie wielkanocne.