Terrina warzywna I przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Terrina warzywna I

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

12 plastrów

50 gramów

1 szklanka

0.5 szklanki

1.5

1 szklanka

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z bulionu odlej 0.5 szklanki, namocz w nim żelatynę. Resztę bulionu zagotuj w rondlu.

Krok 2

Gdy żelatyna napęcznieje i rozpuści się, wlej ją do gorącego bulionu. Kilka łyżek wylej na dno keksowej foremki, odstaw do zastygnięcia.

Krok 3

Groszek i brokuły blanszuj kilka minut w osolonym wrzątku. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Jajka ugotuj na twardo, po czym pokrój w grube plastry.

Krok 4

Na zastygniętej warstwie galarety ułóż gałązki natki pietruszki oraz plastry jaj, polej tężejącą galaretą.

Krok 5

Szparagi zroluj w plastrach szynki, ułóż je na jajkach. Całość posyp groszkiem i polej kolejną warstwą tężejącej galarety.

Krok 6

Kolejną warstwę stanowią paski papryki, na następnej ułóż pozostałe roladki ze szparagami, kukurydzę i brokuły, każda z tych warstw poprzedzona jest galaretką.

Krok 7

Gdy wszystkie warstwy będą ułożone włóż terrinę na 6 godzin do lodówki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Terrina warzywna I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej