Zapiekanka z dyni i cukinii – przepis na danie | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z dyni i cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

337 osób wydrukowało

Pobierz pdf

329 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

50 gramów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrój dynię, cukinię oraz patisona w kawałki i przełóż je do żaroodpornego naczynia.

Krok 2

Wymieszaj kwaśną śmietanę z posiekanym czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem, przyprawą w mini kostkach Knorr, posiekanymi ziołami i zalej warzywa.

Krok 3

Posyp danie startym parmezanem i piecz w piekarniku przez 40-45 minut, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z dyni i cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z dyni i cukiniiZapiekanka z dyni i cukinii

Zapiekanka z dyni na pewno Ci posmakuje. Zwłaszcza jeśli masz ochotę na coś nowego z udziałem dyni i cukinii, które stają się coraz popularniejsze!

Dla kogo?

Zapiekanka z cukinii to przepis na zdrowe i lekkie danie. Idealne dla każdego! 

Na jaką okazję?

Zapiekanka z dyni to obowiązkowy must have w sezonie dyniowym. Warto przygotować ją na kolację. Spróbuj, a się nie zawiedziesz! 

Czy wiesz, że?

Do przyrządzenia zapiekanki z cukinią dobrze użyć dyni hokkaido. Jest ona bardziej zwarta i mniej się rozpada niż inne dynie, więc sprawdzi się tu znakomicie. 

Dla urozmaicenia

Jeśli nie masz pod ręką parmezanu, użyj dowolnego sera żółtego. Będzie tak samo pysznie!