
Składniki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
500 mililitrów
500 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 sztuka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule, czosnek oraz imbir posiekaj. Wszystko podsmaż w szerokim garnku.
Krok 2
Marchew i selera pokrój na mniejsze kawałki i wraz z soczewicą dodaj na patelnię z cebulą. Smaż kolejne 2-3 minuty.
Krok 3
Dodaj kurkumę i kmin Knorr. Smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Wlej wodę i mleko kokosowe. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 5
Lekko zmiksuj mikserem ręcznym.
Krok 6
Dodaj garść szpinaku i dopraw zupę sokiem z cytryny. Podawaj.

Dobra rada:
Zupa doskonale smakuje z łyżką sera ricotta lub jogurtem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z soczewicy z kurkumą
Zupa z soczewicy z kurkumą to nie tylko słoneczna barwa, ale i wspaniały smak. Lekko zmiksowana, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom miłośników zup kremów. Orientalne dodatki świetnie komponują się z tradycyjnymi warzywami. Przekonaj się, jak smakuje!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować z zupami. Spróbuj tego przepisu, a już nikt Ci nie wmówi, że zupa to nudne danie.
Na jaką okazję?
Zupa z soczewicy z kurkumą to propozycja obiadowa na każdy dzień. Świetnie smakuje i nigdy się nie znudzi!
Czy wiesz, że?
Kurkuma wywodzi się z rodziny imbirowatych. Zwykle używamy jej w formie sproszkowanej, ale w niektórych sklepach dostaniemy też korzeń kurkumy. To obok imbiru świetny dodatek do herbaty, ale trzeba uważać podczas obierania, bo ma właściwości silnie barwiące.
Dla urozmaicenia:
Dodaj do zupy łyżkę sera ricotta lub jogurt, a smak będzie jeszcze lepszy.