Ciasto bananowiec - przepis na bananowca - prosty | Przepisy.pl pixel

Bananowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

79

heart
617 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

986 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1664 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

120 gramów

2 sztuki

260 gramów

1 łyżka

1 szczypta

140 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wymieszaj, przesiej i odłożyć na bok.

Bananowiec - Krok 1

Krok 2

W rondelku rozpuść masło, banany obierz i rozgnieć widelcem.

Bananowiec - Krok 2

Krok 3

W dużym naczyniu wymieszaj rózgą roztopione masło z rozgniecionymi bananami, cukrem i jajkami.

Bananowiec - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj mieszankę mąki, sody, soli, rozkruszoną czekoladę i wymieszaj, aż składniki się połączą.

Bananowiec - Krok 4

Krok 5

Foremkę do ciasta wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto.

Bananowiec - Krok 5

Krok 6

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 50 min.

Bananowiec - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie wiesz czy cisto jest gotowe możesz użyć patyczka, gdy patyczek po nakłuciu ciasta jest suchy - ciasto jest upieczone.

12

Opinie o przepisie

  • Anna

    Anna , 05.01.2025

    Pyszny wyszedł! ja dałam tylko mniej cukru bo same bananay są słodkie i jak dla mnie rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula

    Paula , 18.06.2024

    Mój tata robił kilka razy zawsze wychodziło pyszne. Dzisiaj ja będę robić (to będzie mój drugi raz) i nie mam wątpliwości że dzisiaj też wyjdzie świetne. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata

    Beata , 01.01.2024

    Robiłam już dwa razy, pyszne. Daję więcej czekolady

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 15.10.2023

    Bardzo smaczny i aromatyczny, tylko podwyższyć trzeba temperaturę do 180 i trochę dłużej piec. Najlepiej sprawdzać sobie patyczkiem. I dopiec tyle, żeby patyczek był suchy.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Angelika

    Angelika , 07.10.2023

    Bardzo smaczny bananowiec. Może lekko za słodki jak dla mnie więc następnym razem dodam mniej cukru bo banany są już same w sobie słodkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kalina

    Kalina , 01.12.2021

    TAK Uwielbiam bananowiec! Nie może go zabraknąć wśród moich grudniowych wypieków. Zawsze jednak przygotowuję ciasto według zmodyfikowanego przepisu- do naczynia z masłem, bananami, cukrem i jajkami dodaję drobno posiekane suszone morele, a składniki sypkie wzbogacam o płatki migdałowe. Dzięki temu bananowiec zyskuje bogatszy, pełniejszy smak i teksturę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza

    Iza , 04.07.2021

    Bardzo dobre, już kilkakrotnie robiłam, raz wyszedł mi zakalec (nie mam pojęcia czemu) ale zwykle się udaje, jest proste i da się zrobić wszystko w jednym naczyniu. Polecam serdecznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Benia

    Benia , 25.05.2021

    Polecam! Dzisiaj robiłam pierwszy raz i wyszło super. Co prawda podwoilam ilość składników i użyłam innej/większej blachy (bo tylko taka miałam) ale żadnego zakalca i obłędnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Marszałek

    Maria Marszałek , 01.05.2021

    nie polecam wyszedł zakalec

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maria Marszałek

    Maria Marszałek , 13.04.2021

    dobre xd

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BananowiecBananowiec

Szukasz przepisu na prosty i smaczny wypiek? Jesteś w dobrym miejscu! Przed tobą ciasto bananowiec, które nie bez powodu zyskało ogromną popularność na całym świecie. Walory tego wypieku moglibyśmy wymieniać godzinami, ale po co? Wystarczy, że weźmiesz kęs bananowca i od razu wszystko stanie się jasne! Najważniejsza jest odpowiednia receptura, zakup niezbędnych składników i chęć do działania. Podejmiesz się tego wyzwania? Jeżeli tak, to gwarantujemy, że nasz przepis na bananowca jest niezwykle prosty i nie sprawi ci żadnych trudności. Przygotowaliśmy trafione wskazówki i uwagi, dzięki którym ciasto wyjdzie doskonałe. Jakie akcesoria warto przygotować przed przystąpieniem do pieczenia? By upiec bananowiec placek, przygotuj średniej wielkości keksówkę. Wszystkie składniki bananowca połącz ze sobą w dużym naczyniu. Pamiętaj jednak o odpowiedniej kolejności dodawania! Z tej mieszanki powstaje bananowiec – placek o zniewalającym zapachu i puszystej konsystencji. Szukasz najłatwiejszego przepisu na bananowca? Dobrze trafiłeś! Zapoznaj się z naszymi wskazówkami i rozpocznij kulinarne działania. Powodzenia!

Dla kogo?

Bananowiec – ciasto, które można by nazwać mianem zero waste – to świetny sposób na to, by wykorzystać przejrzałe owoce o brązowej skórce, które w przeciwnym wypadku mogłyby zostać wyrzucone. Jeżeli stronisz od marnowania jedzenia i dbasz o ekologię – nasza receptura jest właśnie dla ciebie. Bananowiec ciasto sprawdzi się również w kuchni osób nie lubiących spędzać wielu godzin na pieczeniu. Nasza receptura jest błyskawiczna i składa się z kilku prostych kroków. Właśnie dlatego nikt nie będzie mieć problemu z przygotowaniem bananowca, nawet kulinarni nowicjusze. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni i zastanawiasz się, jaki wypiek zrobić, to chyba już znasz odpowiedź! Niech aromat pysznego bananowca unosi się po całym domu i przywoła wszystkich mieszkańców do kuchni. Uwaga! Nasza receptura daje tak doskonałe rezultaty, że ciasto znika z blaszki w kilka minut. 

Na jaką okazję?

Większa uroczystość w gronie bliskich to idealna okazja, by przyrządzić przepis na bananowiec. Pokrój po kawałku ciasta dla każdego gościa i zbieraj liczne pochwały! Jesteśmy pewni, że spotkasz się z pytaniami o recepturę, ponieważ każdy będzie chciał zrobić ten wypiek u siebie w domu! Przepis na bananowiec – aromatyczne, wilgotne ciasto – zachwyci nie tylko gości twojego przyjęcia czy rodzinę. Może się okazać, że najczęściej podawanym ciastem w twoim domu będzie właśnie bananowiec. Przepis na niego jest niezwykle prosty, więc możesz przygotować go w każdej chwili i zajadać się nim bez okazji! Wiele osób podaje bananowca na śniadanie. Naszym zdaniem rozpoczęcie dnia od tak miłego akcentu będzie doskonałą opcją! Bananowca możesz również zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Gdy zgłodniejesz, to wyciągniesz kawałek ciasta i będziesz cieszyć się pysznym wypiekiem poza domem. Smacznego!

Czy wiesz, że?

Pierwsze banany trafiły do Ameryki w 1870 roku i od tamtej pory te owoce wykorzystywane są do wielu dań i deserów. Nic w tym dziwnego – ich słodki smak urozmaica wiele przepisów! Dodatkowo wypieki z bananów podbiły podniebienia Amerykanów do tego stopnia, że 23 lutego w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego. Może następnym razem przyłączysz się do świętowania? Przepis na pysznego bananowca już znasz, więc teraz wystarczą składniki i chęci, by ciasto znalazło się w twoim menu. Efekty z pewnością miło cię zaskoczą, a proces pieczenia będzie samą przyjemnością. Bananowiec placek to jedno z ciast, które przygotowuje się bardzo szybko. Do przepisu na bananowiec nie potrzeba wielu składników. Wystarczy ci masło, jajka, mąka, soda oczyszczona, brązowy cukier, mleczna czekolada i oczywiście owoce, bez których nie może się obejść bananowiec. Prosty przepis wystarczy, by zapewnić sobie ucztę dla zmysłów i podniebienia. Pycha! 

Dla urozmaicenia:

Bananowiec to przepis, który już znasz, więc teraz możesz poeksperymentować z dodatkami do tego wyśmienitego wypieku. Z czym najlepiej serwować nasz specjał? Bananowiec ciasto możesz podawać posypany cukrem pudrem. Uważaj z ilością tego dodatku i pamiętaj, że jest to głównie opcja dla osób lubiących bardzo słodkie wypieki! Równie smacznym urozmaiceniem bananowca będą wiórki kokosowe. Te niewielkie kawałeczki produkowane z miąższu kokosa mogą zmienić charakter ulubionego ciasta. Pycha! Jeżeli lubisz słodkie wypieki, to nie możesz odmówić sobie polania bananowca czekoladą. Wybierz mleczną lub gorzką i rozpuść ją nad naczyniem z gorącą wodą. Omijaj szerokim łukiem gotowe sosy czekoladowe, których smak wcale nie zachwyca! Na koniec zadbaj o ozdobę ciasta. Co powiesz na udekorowanie bananowca połówkami lub ćwiartkami bananów? Naszym zdaniem to dobre rozwiązanie, które dodatkowo podkreśli smak tych owoców. Nie czekaj i już teraz przygotuj pyszne ciasto bananowiec. Po spróbowaniu tego kulinarnego arcydzieła koniecznie daj nam znać, co sądzisz o wypieku. Czekamy na twój komentarz i życzymy smacznego!