
Składniki
250 gramów
160 gramów
16 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
5 sztuk
75 mililitrów
150 mililitrów
300 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ubić na sztywno 3 białka. Żółtka odłożyć.
Krok 2
W misce ugnieść widelcem banany. Dodać odłożone żółtka, 2 całe jajka, olej i mleko. Całość zmiksować do czasu połączenia się składników.
Krok 3
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy i 150 g drobno pokrojonej czekolady. Całość krótko zmiksować.
Krok 4
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką.
Krok 5
Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w temperaturze 180°C.
Krok 6
Po ostudzeniu ciasto polać polewą czekoladową. W garnku podgrzać na małym ogniu śmietankę z połamaną na cząstki czekoladą. Całość mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia. Ciasto polać lekko przestudzoną polewą. Można posypać owocami (np. truskawkami lub malinami).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej