Makaron z bakłażanem, serem ricotta i pomidorami
łatwe
20 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
250 gramów
1 garść
1 sztuka
1 garść
3 sztuki
1 garść
1 garść
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana kroimy w 3 centymetrową kostkę. Układamy na sitku, obsypujemy ilością soli i odstawiamy na 20min. Następnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie smażymy bakłażana na 4 łyżkach oleju przez około 7 minut, przekładamy go do oddzielnego naczynia i odsączamy nadmiar tłuszczu.
Krok 2
W międzyczasie gotujemy makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu.
Krok 3
Na patelnie wlewamy ok. 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony drobno czosnek oraz garść posiekanej bazylii. Po chwili dodajemy pomidory pelati oraz szklankę wody. Doprawiamy sos solą, pieprzem, połowa łyżeczki cukru, suszonym czosnkiem oraz szczypta chilli. Gotujemy około 7 minut, aż woda w połowie odparuje. Następnie dodajemy podsmażonego bakłażana i gotujemy kolejne 7 minut. Zdejmujemy patelnie z ognia i dodajemy 2/3 opakowania ricotty, dobrze wszystko mieszkamy i doprawiamy do smaku.
Krok 4
Wrzucamy makaron do sosu, dobrze mieszamy i serwujemy pastę posypaną utartymi w moździerzu orzeszkami, parmezanem i kawałkami ricotty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej