Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

63

heart
221 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

433 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, przekrój na połówki lub ćwiartki, jeśli są duże. Czosnek podziel na ząbki, nie obierając z łupek.

Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem - Krok 1

Krok 2

Olej wymieszaj z kminem, kurkumą, chili i solą, natrzyj mieszaniną ziemniaki i ułóż na blasze, dodając ząbki czosnku.

Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem - Krok 2

Krok 3

Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i piecz ok. 40 min. Ostatnie 10 min. z włączonym termoobiegiem, by całość zrumienić.

Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem - Krok 3

Krok 4

Podawaj z gęstym jogurtem jako sosem.

Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Młode ziemniaki zapiekane z kminem kurkumą i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Krewetki z pietruszką
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej