
Składniki
200 gramów
160 gramów
4 sztuki
250 mililitrów
1 łyżka
1 łyżeczka
50 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrągłą formę wysmaruj masłem. Herbatniki włóż do malaksera i rozdrobnij. W rondelku rozpuść masło i dodaj wraz z cynamonem do kruszonki. Wymieszaj.

Krok 2
Dno i boki formy wylep przygotowaną kruszonką z herbatników. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Wyciągnij i schłodź.

Krok 3
Masę kajmakową przełóż do rondla i lekko podgrzej ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłóż na schłodzone ciasto.

Krok 4
Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry i ułóż na masie kajmakowej. Ostaw do schłodzenia.

Krok 5
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i ziarnami wanilii, wyłóż i rozsmaruj po wierzchu tarty.

Krok 6
Na koniec oprósz tarte startą czekoladą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta bananowa
Wyjątkowy deser z prostych składników, czyli szybka tarta bananowa. Nie musicie martwić się o kruchy spód tarty, ponieważ przygotujecie go z pokruszonych krakersów, masła i cynamonu. Masa kajmakowa, banany oraz bita śmietana o waniliowym aromacie doskonale łączą się z krakersowym spodem, tworząc pyszny deser, idealny na upalne dni, gdy włączanie piekarnika nie należy do przyjemności.
Dla kogo?
Jeśli szukacie przepisu na szybki, prosty i smaczny deser – tarta bananowa bez pieczenia jest dla was!
Na jaką okazję?
Tarta z bananami doskonale sprawdzi się podczas letnich imprez. Wykorzystajcie ją również jako codzienny deser.
Czy wiesz, że?
Tarta jest bardzo popularnym deserem kuchni francuskiej, w której występuje zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Jedną z najbardziej znanych tart jest tarta Tatin, nadziewana jabłkami. Przygotowywana jest od 1898 roku.
Dla urozmaicenia:
Wierzch bananowej tarty obsypcie startą czekoladą. Możecie także wykorzystać orzechy, które wcześniej należy posiekać.