Kostka alpejska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kostka alpejska

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
391 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1477 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

80 gramów

4 sztuki

3 łyżki

100 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

250 gramów

krem:

1 opakowanie

200 gramów

300 gramów

bita śmietana:

700 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Dodajemy żółtka nadal ubijając, aż masa będzie puszysta.

Kostka alpejska - Krok 1

Krok 2

Dodajemy przesianą mąkę wraz z kakao.

Kostka alpejska - Krok 2

Krok 3

Masę przelewamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok 20 min. Wyciągamy z formy i studzimy.

Kostka alpejska - Krok 3

Krok 4

Skrapiamy biszkopt 3 łyżkami soku z cytryny oraz ostudzoną herbatą. Smarujemy konfiturą.

Kostka alpejska - Krok 4

Krok 5

Masło ucieramy z masą kajmakową. Dodajemy pokruszone mini bezy i mieszamy. Wykładamy na nasączony biszkopt.

Kostka alpejska - Krok 5

Krok 6

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach soku z cytryny. Podgrzewamy z odrobiną wody do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę z lodówki ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę przelewamy do bitej śmietany i miksujemy. Wykładamy ją na ciasto i wyrównujemy. Całość posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Kostka alpejska - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto z masą kokosową
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kostka alpejskaKostka alpejska

Każdy deser, co do zasady, powinien być słodki – z tym stwierdzeniem zgodzimy się chyba wszyscy. Jeśli jednak lubicie ciasta orzeźwiające, w których słodycz równoważy dodatek owoców – spróbujcie naszej propozycji na kostkę alpejską. To połączenie biszkoptu, masy kajmakowej, bitej śmietany, gorzkiej czekolady oraz konfitury porzeczkowej, która odpowiada za wspomniane wcześniej zbilansowanie smaków. To wyjątkowe ciasto alpejskie, który na pewno na stałe zagości w waszym domowym menu!

Dla kogo?

Kostka alpejska przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią ciasta wyraziste w smaku, o orzeźwiającym owocowym aromacie.

Na jaką okazję?

Alpejskie ciasto doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnijcie o przepisie na kostkę alpejską, gdy planujecie menu deserowe domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Kajmak jest masą cukierniczą, którą możecie przygotować w domu. Wystarczy przez kilka godzin gotować na małym ogniu puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym.

Dla urozmaicenia:

Kostkę alpejską najlepiej serwować tuż po wyjęciu z lodówki. Liść świeżej mięty będzie doskonałą dekoracją ciasta.