
Składniki
spód:
80 gramów
4 sztuki
3 łyżki
100 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
250 gramów
krem:
1 opakowanie
200 gramów
300 gramów
bita śmietana:
700 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Dodajemy żółtka nadal ubijając, aż masa będzie puszysta.

Krok 2
Dodajemy przesianą mąkę wraz z kakao.

Krok 3
Masę przelewamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok 20 min. Wyciągamy z formy i studzimy.

Krok 4
Skrapiamy biszkopt 3 łyżkami soku z cytryny oraz ostudzoną herbatą. Smarujemy konfiturą.

Krok 5
Masło ucieramy z masą kajmakową. Dodajemy pokruszone mini bezy i mieszamy. Wykładamy na nasączony biszkopt.

Krok 6
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach soku z cytryny. Podgrzewamy z odrobiną wody do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę z lodówki ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę przelewamy do bitej śmietany i miksujemy. Wykładamy ją na ciasto i wyrównujemy. Całość posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kostka alpejska
Każdy deser, co do zasady, powinien być słodki – z tym stwierdzeniem zgodzimy się chyba wszyscy. Jeśli jednak lubicie ciasta orzeźwiające, w których słodycz równoważy dodatek owoców – spróbujcie naszej propozycji na kostkę alpejską. To połączenie biszkoptu, masy kajmakowej, bitej śmietany, gorzkiej czekolady oraz konfitury porzeczkowej, która odpowiada za wspomniane wcześniej zbilansowanie smaków. To wyjątkowe ciasto alpejskie, który na pewno na stałe zagości w waszym domowym menu!
Dla kogo?
Kostka alpejska przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią ciasta wyraziste w smaku, o orzeźwiającym owocowym aromacie.
Na jaką okazję?
Alpejskie ciasto doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnijcie o przepisie na kostkę alpejską, gdy planujecie menu deserowe domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Kajmak jest masą cukierniczą, którą możecie przygotować w domu. Wystarczy przez kilka godzin gotować na małym ogniu puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym.
Dla urozmaicenia:
Kostkę alpejską najlepiej serwować tuż po wyjęciu z lodówki. Liść świeżej mięty będzie doskonałą dekoracją ciasta.