Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową
NOWY PRZEPIS
łatwe
315 osób zapisało

Składniki
ciasto:
5 sztuk
0.75 szklanki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szklanka
2 łyżki
1.5 łyżeczki
2 łyżki
0.5 sztuki
krem budyniowy:
0.75 litra
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
poncz:
1 szklanka
0.5 szklanki
dodatki:
3 sztuki
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i lekko zmiksować. Następnie dodać żółtka, wymieszać końcówkami miksera, a następnie mąki, proszek do pieczenia, kakao, olej oraz sok z cytryny i nadal chwilę mieszać mikserem.
Krok 2
Przygotowana masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (20x30 cm lub tortownicę o śr. 26 cm). Piec 35 min. w temperaturze 180 st C.
Krok 3
Budyń ugotować i wystudzić. Masło miękkie ucierać powoli dodając łyżką zimny budyń do uzyskania gładkiej masy.
Krok 4
Poncz: Herbatę wystudzić, dodać wyciśnięty sok z cytryn.
Krok 5
Upieczony spód nasączyć ponczem, przykryć masą budyniową. Na masie poukładać truskawki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową
Ciasto z truskawkami, galaretką i budyniem to deser, jakiego nie może zabraknąć na stole w podczas lata. Aromatyczne truskawki nieodłącznie kojarzą się z ciepłem, słońcem i wakacjami, dlatego placek najlepiej przygotować w szczycie truskawkowego sezonu, gdy mamy dostęp do świeżych owoców. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zimą wykorzystać truskawki mrożone – będzie równie pysznie. Co ważne, biszkopt z masą budyniową z truskawkami i galaretką nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych ani wielu godzin, jakie trzeba spędzić w kuchni. Wystarczy pół godziny, aby pyszny placek znalazł się na waszym stole. Nie pozostaje nic innego, jak tylko przygotować niezbędne produkty i rozpocząć pieczenie ciasta z truskawkami i galaretką. Zapewniamy, że będzie pysznie i oryginalnie! Pamiętaj jedynie, żeby masa budyniowa do placka z truskawkami miała odpowiednią konsystencję, co pozwoli na ułożenie na niej owoców.
Dla kogo?
Ciasto z truskawkami i masą budyniową i galaretką to doskonała propozycja dla każdego miłośnika domowych słodkości.
Na jaką okazję?
Biszkopt z truskawkami i budyniem sprawdzi się zawsze – zarówno jako słodka przekąska, jak i jako deser serwowany podczas wizyty niespodziewanych gości.
Czy wiesz, że?
Truskawka to w rzeczywistości poziomka – a właściwie „mieszaniec” dwóch gatunków poziomki. Owoc powstał przypadkiem na początku XVIII wieku, gdy skrzyżowano ze sobą poziomkę wirginijską i chilijską.
Dla urozmaicenia:
Ciasto z truskawkami i galaretką i budyniem doskonale smakuje również zimą. Do jego przygotowania wykorzystaj mrożone owoce. Pamiętaj jednak, aby truskawki odsączyć z nadmiaru wody, zanim ułożysz je na masie budyniowej.