
Składniki
2 sztuki
120 gramów
120 mililitrów
120 mililitrów
240 gramów
2 łyżeczki
20 gramów
3 sztuki
krem:
140 mililitrów
520 mililitrów
1 sztuka
6 sztuk
100 gramów
50 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz i pokrój na cząstki. Jajko ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj olej, mąkę, mleko i delikatnie wymieszaj.

Krok 2
Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i ponownie wymieszaj. Jasne ciasto przełóż do blaszki o wymiarach 27 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3
Na wierzchu nałóż łyżką porcje ciasta ciemnego. Połóż na wierzchu cząstki jabłek. Piecz w temperaturze 180C przez 25-30 minut.

Krok 4
Przygotuj krem. Zagotuj mleko z śmietanką i miąższem wanilii. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i mąką i zalej gorącym mlekiem ze śmietanką. Do masy dodaj zimne masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 5
Na upieczonym ciecie rozsmaruj krem. Podawaj oprószone kakao.


Dobra rada:
Jabłka możesz zastąpić innymi owocami, np. wiśniami
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Fale Dunaju
Nie bez przyczyny ciasto, które chcemy wam dziś zaproponować, nazwano falami Dunaju. Wpływa na to charakterystyczny wygląd przekrojonego placka, przypominający wzburzone wody rzeki. Oprócz nietuzinkowego wyglądu placek ten cechuje wyjątkowy smak, znany chyba każdemu z czasów, gdy ciasto fale Dunaju było obowiązkowym elementem menu imienin czy urodzin. Spróbujcie naszej wersji tego placka, w którym jabłka zastąpiliśmy wiśniami.
Dla kogo?
Fale Dunaju z wiśniami posmakują każdemu, kto lubi ciasta z wyraźnym, owocowym akcentem.
Na jaką okazję?
Na każdą! Warto wrócić do tradycji i ponownie wprowadzić fale Dunaju z wiśniami na imprezowe stoły. Sprawdzony przepis na ciasto doskonale sprawdzi się również jako urozmaicenie domowego menu deserowego.
Czy wiesz, że?
W cukiernictwie wyróżnia się 5 rodzajów czekolad: gorzką, deserową, mleczną, białą oraz różową. Ta ostatnia, nazywana także czekoladą rubinową, na rynku pojawiła się w 2018 roku. Jej kolor nie jest wzbogacany syntetycznymi barwnikami, ale pochodzi wprost z ziaren kakaowca rubinowego.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie przygotować fale Dunaju na wyjątkową okazję, wykorzystajcie wiśnie kandyzowane, którymi wystarczy udekorować wierzch ciasta.