
Składniki
spód:
200 gramów
4 sztuki
120 gramów
200 gramów
masa kokosowa:
500 mililitrów
200 gramów
450 mililitrów
2 łyżki
70 mililitrów
polewa:
150 gramów
100 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy wiórki kokosa oraz zmielone na mąkę migdały. Mieszamy do połączenia się składników.

Krok 2
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Wyjmujemy z papieru i ponownie wkładamy do formy.

Krok 3
Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy do niej połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na 1 h.

Krok 4
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Do schłodzonej kremówki wlewamy napój kokosowy i miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy przestudzoną żelatynę i ponownie miksujemy.

Krok 5
Masę przelewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Krok 6
Połamaną czekoladę zalewamy kremówką i dodajemy łyżkę masła. Podgrzewamy, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Polewamy nią ciasto. Na koniec posypujemy wiórkami kokosa. Ponownie wkładamy do lodówki, aż polewa zastygnie.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Raffaello
Cudowny kokosowy smak i aromat. To musi być ponadczasowe ciasto Raffaello, czyli odrobina tropikalnego klimatu podana w bardzo eleganckiej formie. W sam raz na przyjęcia i szczególne okazje, kiedy spotykacie się przy stole z najbliższymi.
Dla kogo?
Na punkcie kokosa można zwariować, ale tylko w pozytywnym sensie. Fani kokosanek i innych kokosowych specjałów będą wniebowzięci tym przepisem.
Na jaką okazję?
Raffaello to niepodważalny dowód na to, że we własnym domu można przygotować naprawdę wyszukany i stylowy deser. Pasuje do ważnych wydarzeń – przyjęcia z okazji chrztu, pierwszej komunii czy okrągłej rocznicy ślubu.
Czy wiesz, że?
Palma kokosowa to drzewo, które wydaje nawet 75 kokosów rocznie. Materiału do smakowitych wypieków raczej nikomu nie zabraknie!
Dla urozmaicenia:
Jak to zwykle w kuchni bywa, każdy kucharz może dodać coś od siebie. Ciekawym akcentem do ciasta Rafaello będzie mus z malin, truskawek lub brzoskwiń.